PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

SAMOHRANA MAMA HEROINA Zorica ima osmoro dece, a uprkos tragediji i jednu VAŽNU PORUKU

Objavljeno: 16.01.2017 22:25Izvor: Blic

Ni gubitak oca, obe deke i bake nije utihnuo dečju graju u porodičnom domu Mitrovića u Velikoj Krsni kraj Mladenovca, sve zahvaljujući super mami Zorici (45). Ona ima itekako razloga za smeh - njih osmoro!




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

 Dvospratnica u opustelom zaseoku Drenovača već sa kapije odaje topli i srećan dom, odakle se pruža pogled na dvorište, koje je kao dečije igralište - ljuljaške, sanke, klackalice.

Kuća devetoro Mitrovića
Foto: mladenovac.rs / PromoKuća devetoro Mitrovića

Kraj njih su odrasli Mirjana, Dijana, Marina, Anđelka, Petar, Pavle, Milan i tek stasava dvadeset meseci star Bogdan. Osam razloga da mama Zorica nikada ne poklekne, čak i pred nedaćom koja ih je zadesila.

Za kratko vreme Zorici je preminuo suprug, otac, svekar i svekrva. Ostala je sama sa osmoro dece, ali Zorice ne plače, ne moli, ne traži, ne očajava. Naprotiv. Zorica se bori. Ne odustaje. U svakom novom danu prepoznaje novu nadu i šansu.

- Zadovoljna sam, ali mora čovek da radi i da se bori. Evo sad su dečaci posle tatine smrti od škole dobili da plaćaju pola cene ekskurzije i to pre svega njima znači da se ne osećaju uskraćeno. Možemo mi danima da sedimo ispred nečije kancelarije i čekamo, ali ti ljudi ne mogu da podele svoju platu sa mnom. Ne mogu tako i ne mogu decu da vaspitavam da čekaju od države pomoć – kaže Zorica.

Članica veća Suzana Vasić obišla je porodicu Mitrović
Foto: mladenovac.rs / PromoČlanica veća Suzana Vasić obišla je porodicu Mitrović

To što je majka osmoro dece nije stavila sebi kao orden posle dobijene bitke protiv bele kuge, već je nastavila i dalju borbu. Ona je osnivač mladenovačkog Udruženja "Roditelji protiv bele kuge", koji postoji već tri godine i broji 120 članova, pretežno samohranih majki nalik njoj.

- Imamo u Udruženju devet porodica sa preko petoro dece. Uspevam da stignem sve, borim se za svoju porodicu, znam šta ta borba znači, koliko je teška i zato se trudim da pomognem i drugim višedetnim porodicama. Ima dosta problema i teških slučajeva ali čoveku je lakše kad zna da u svojoj muci nije sam - iskrena je ona.

Zoricu je posetila i članica Veća opštine Mladenovac, Suzana Vasić. Kako kaže, opština će se truditi da im pomogne koliko god može.

- Brzo smo se dogovorile oko stvari kojima bi opština Mladenovac mogla da pomogne Zoricu i njenu decu. Obišli smo ih, upoznali se sa mališanima, mali ih obradovali sa nekim paketićem, ali bićemo od sada u kontaktu i truditi se da pomognemo - rekla je Vasićeva.

Zoričina Anđelka, jedna od najboljih đaka

Zorica kao da osim osmoro dece ima i osmoro ruku. Stiže na sve strane. Porodica je organizvana, stariji čuvaju mlađe, pomažu oko pripreme za zimu, seku i donose drva. Dobri su đaci.

Ćerka Anđelka učenica prvog razreda Tehničke škole zajedno sa drugom iz Gimnazije, jedna je od dvoje Mladenovčana koji pohađaju programe u Istraživačkoj stanici Petnica, kao najbolji đaci iz Mladenovca.