PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

Romkinja s bebom ušla u autobus! Posle 2 sekunde vozač je izbacio zbog prosjačenja. O tome sada grmi Facebook(FOTO)

Objavljeno: 25.02.2017 11:24Izvor: Telegraf.rs

"Danas sam se vozila u 88, ulazi neka Romkinja sa bebom. Vozač zatvorio vrata, vozio 2 sekunde i stao. Otvara vrata i preko mikrofona kaže: - U autobusu je zabranjeno prosjačenje, izlazite napolje. I izašli su!" Da li i vi smatrate da je vozač ispravno postupio?




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Status jedne studentkinje na Fejsbuku izazvao je polemiku na temu da li treba zabraniti prosjačenje u autobusima Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd.  Naime, ona je podelila zanimljivu priču iz vozila na liniji koji povezuje naselje Železnik i Zemun,  a sa kojom se susreću svi oni koji svakodnevno koriste javni saobraćaj.

– Danas sam se vozila u 88, ulazi neka Romkinja sa bebom. Vozačzatvorio vrata, vozio 2 sekunde i stao. Otvara vrata i preko mikrofona kaže: “U autobusu je zabranjeno prosjačenje, izlazite napolje”. I izašli su – napisala je ova devojka i dodala da ona odobrava i podržava postupak šofera, ali je potom njena izjava na Facebooku naišla na brojne osude, ali i podršku.

Njena priča izazvala je polemiku na ovoj društvenoj mreži, jer su mnogi branili one koji se nalaze na egzistencijalnom dnu bez obzira na to koje su vere ili nacije, dok su pojedini protiv bilo koje vrste uznemiravanja i zalažu se za zabranu prosjačenje na svim javnim mestima.

Printskrin: Facebook

Printskrin: Facebook

Evo najzanimljivijih komentara:

– Iskreno, ako su fini i nakon što odbijem nastave dalje normalno ne uznemiravajući me, ne smeta mi. Mnogo više mi smeta jedna narkomančina koju sam zimus viđao u Ruzveltovoj u 27-ici, sve kulturno pita, kad kažeš ne, krene da se svađa i da te psuje. Takve bih bez zezanja pod mač.

– Ako je stvarno prosjačila, onda je ok što ju je izbacio.

– Ok, pošto se može desiti i Romkinja sa bebom kojoj je zaista potreban prevoz i koja ne prosjači. Zato sam i napisao, ako je bilo cigansko prosjačenje – ok što je izbačena, ako je u pitanju regularna upotreba GSP-a od strane Romkinje, onda je on ispao idiot. Razjašnjeno.

– Kao što je u svim ustanovama i zatvorenim prostorima zabranjeno, verujem da je u redu i da tako bude u bilo kom prevozu.

Foto-ilustracija: Profimedia/AFP

– Uaaaaa fašisti… Šta vam sad Romi smetaju??? Ne smete sve Rome nazivati lopovima… Još jednom uaaa vam GA fašisti…

– Kartu platila nije svakako.

– Isto kao i busu, tako i u kafićima ili bilo gde već treba da se zabrani prosjačenje. Jako je ružno dok jedeš ili piješ kafu da te uznemiravaju ili u busu. Ja plaćam kartu a oni se voze za dž, još uznemiravaju…

– Organizovani kriminal. Prosečan radnik ne može dnevno da zaradi koliko oni obrnu para dnevno (2.000—3.000 din) jedan prosjak. Kad sagledaš zato ih i ima na ulici toliko, nisu oni ugroženi, ugrožen je narod pored njih.

– Podržavam da je zabranjeno i nisam za to da se prosjači, ali ne podržavam da je morao pred narodom da je obruka i da se ponosi time. Mogao je to i na lep način, kad je video da ulazi i da je odmah rekao da izađe napolje. Zakonom je propisano da se ne prosjači, pa se to kao i poštuje, a nažalost nije zakonom propisano za diskriminaciju, pa to i iskorištavate svaku priliku. Ajde ljudi, budite više tolerantniji.

Inače, po zakonu majke sa bebama su u obavezi da pri ulasku u vozila GSP sa sobom ponesu kolica u koja moraju smestiti dete zbog bezbednosti.

Koji je vaš stav po pitanju prosjačenja u prevozu?

(S.I.)