PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

PETAR HANDKE PORUČIO: Lošu sliku o Srbima je kreirala Anđelina Džoli!

Objavljeno: 12.06.2017 19:12Izvor: Kurir

Slavni pisac optužio holivudsku zvezdu da je svojim rediteljskim prvencem „U zemlji krvi i meda“ napravila štetu našem narodu




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Pisac Peter Handke istakao je na skupu „Beogradski kontrapunkt“ da je zločin protiv čovečnosti to što je potreban novac da bi se ispričala svoja verzija priče, istorijske istine i da Srbija taj novac nema.

- Kome pripada istorija i pravo da priča istoriju o ratu? Srbi nemaju pravo da pričaju svoju istoriju, svoju priču u Holivudu. Jugoslovenski ratovi, rat Srba, Hrvata, Bosanaca, istorija rata, sve su to kupili Amerikanci. Imate Anđelinu Džoli i druge... to mi se zgadilo - kazao je Handke na skupu na kojem su učestvovali i Milovan Danojlić, Ju Hua, Frederik Begbede, Zahar Prilepin, s domaćinima Emirom Kusturicom i ministrom Vladanom Vukosavljevićem.

FOTO: FONET

Reditelj Emir Kusturica se nadovezao da je Anđelina Džoli s filmom „U zemlji krvi i meda“ dobila ideološki zadatak da doda još malo crne boje na srpski narod.

- Srbi mogu snimiti najbolji film, ali su njegovi dometi ograničeni. Naša kultura, naš junak i antijunak imaju svoje mesto - primetio je Kusturica.

FOTO: VLADA SPORČIĆ

Akademik Danojlić smatra da u svemu leži odnos snaga i konstatuje da dvostruki pogled Srbije, prema jačem i prema slabijem, daje izvesnu zrelost koja nije dostupna svakome.

- Mala zemlja, mali jezik, mala kultura, mnogo smo videli i mnogo smo stradali. Ta iskustva nas čine posebnim, zrelim i otvorenim da gledamo u više pravaca, a ne samo prema sebi i prema jačem, uviđajniji smo prema slabima, otvoreniji prema onima koji stradaju više od nas. To je uloga kulture u našoj zemlji - naglasio je Danojlić.

Handke je reagovao na njegovo mišljenje.

- Milovane, prestani da Srbiju nazivaš malom zemljom. Vi ste velika zemlja, možda dosadna, ali velika - rekao je Handke, veliki prijatelj našeg naroda.