PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

OJADILI RUDNIK U BORU Zgrnuli milione evra ilegalno topeći zlato!

Objavljeno: 15.08.2017 13:39Izvor: Alo!

Zlatna groznica trese kriminalce!




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Policija je posle otkrića ilegalne topionice u okolini jednog sela nadomak Bora utvrdila da se tamo skoro godinu dana odvajalo čisto zlato i da su kriminalci prodajom na crno zaradili milione evra!

Kako „Alo!” saznaje, otkrivenu topionicu juče su okupirali forenzičari iz Beograda, koji će na osnovu zatečenih tragova utvrditi količinu zlata koje je tamo istopljeno tokom proteklih godinu dana.

- Policajci iz Bora su otkrili ilegalnu topionicu kada su meštani počeli da se žale da im crkava stoka jer je zemlja zatrovana kiselinom. Posle otkrića prve topionice policiji su se javili uzgajivači stoke iz drugih sela, koji tvrde da su i tamo pašnjaci uništeni kiselinom, i izrazili sumnju da ima još topionica koje na crno tope rudu i zgrću novac - navodi naš sagovornik blizak istrazi. Prema njegovim rečima, za sada je nemoguće proceniti količinu čistog zlata koje je izašlo iz ilegalnog pogona. Istraga treba da rasvetli kako je funkcionisao ceo lanac, od izvlačenja rude iz rudnika, preko prerade, do prodaje.

- Očigledno je reč o dobro uigranoj grupi. Pretpostavlja se da su se ušemili sa pojedincima iz rudnika RTB „Bor“ i da su po unapred sklopljenom dogovoru oko pojedinačnih zaduženja i podele zarade iznosili rudu i kiselunu za topljenje. Radili su punom parom! Na to ukazuju kotlovi za topljenje, sirovine za preradu i prazni rezervoari u kojima je bila kiselina za topljenje. Posle otkrića topionice lokalna policija je dobila naređenje da je danonoćno čuva i spreči da bilo ko pre dolaska forenzičara uđe unutra. Međutim, neko je ipak doskočio policiji i prevrnuo rezervoar sa 1.000 litara kiseline, koja se razlila po topionici. Pitanje je da li je kiselina uništila baš sve tragove... Forenzičari će posle detaljnog pregleda kotlova za topljenje i rezervoara, kao i ostataka rude, utvrditi da li je ipak ostalo tragova koji su dragoceni za istragu - navodi naš sagovornik.

Policija pretpostavlja da se iza ilegalne topionice zlata kriju sitni kriminalci koji su rešili da se upuste u krupni kriminal!

- U igri je grupa koja je imala njuh za nove kriminalne poslove. Rudnik zlata im je bio pred nosem, a znali su da je cena čistog zlata u proteklom periodu zabeležila najveći skok. Neko od njih je verovatno povezan sa pripadnicima klana iz okolnih zemalja koji su bili zainteresovani za otkup zlata. Pretpostavlja se, takođe, da su pojedinci bili u šemi sa ljudima iz rudnika, koji su aminovali da se ruda nesmetano iznosi napolje! Pitanje je samo da li će ceo lanac biti raskrinkan do kraja ili će pojedinci na uticajnim pozicijama, ukoliko su umešani, upotrebiti svoju moć da zataškaju slučaj - kaže na kraju naš izvor blizak istrazi.

Dukati nađeni sa potonulog španskog brodaDukati, Foto: Facebook

Zlato