PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

NEVEROVATAN SLUČAJ! Inženjer primenjene informatike ŽIVI KAO KLOŠAR ispred svog stana!

Objavljeno: 24.02.2017 10:16Izvor: medio.rs

Beograđanin Radenko Milosavljević (65), inženjer primenjene informatike i statistike, već dve godine živi kao klošar ispred vrata svog stana u prestoničkoj opštini Rakovica




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Radenko jede, spava i vrši nuždu u kartonskim kutijama naređanim u hodniku zgrade, a u svoj stan ne želi da uđe "zato što je prljav i zato što se plaši da će ga neko opljačkati".Milosavljevićeve komšije, stanari zgrade u Ulici Stevana Opačića 20, ljute su na njega jer smatraju da ih ugrožava svojim bizarnim načinom života. S druge strane, u opštini kažu da su nebrojeno puta pokušavali da ga nagovore da se vrati u stan, ali ne postoji zakonski osnov po kojem bi ga na to naterali.

Teško bolestan

Radenko, koji nas je dočekao u svom "domu", među gomilom kutija naređanih ispred njegovog stana, kaže da je na ideju da živi u hodniku došao kada je u bravi ulaznih vrata zatekao polomljen ključ.

- Tada sam posumnjao da neko želi da me opljačka. Hteli su da mi otmu stan, pa su mi zaglavili ključ u bravu i tako pokušali da me spreče da uđem unutra. Bilo je to pre dve godine i od tada živim u kutijama ispred svog stana - počinje priču Radenko i navodi još jedan bitan razlog zbog kojeg je odlučio da ovako živi:

- Stan mi je kompletno propao, a ja nemam novca da ga renoviram. U kupatilu mi se stvorila buđ, cevi su popustile. Čak i fekalije cure sa plafona. Osim toga, predsoblje mi je puno novina koje sam skupljao još od vremena NATO bombardovanja. Ne mogu da živim u takvim uslovima.

Zbog svega toga Radenko je odlučio da postavi kartonske kutije ispred ulaznih vrata i otpočne život u hodniku zgrade.

informer

- Ovde jedem, spavam, čak i obavljam nuždu. Tačnije, nuždu vršim u pelene, pošto sam teško bolestan, imam sarkoidozu, sistemsku bolest kojoj nema leka. Nekada sam bio vrhunski karatista, a sad ne mogu da stojim na nogama. Evo, već deset dana nisam izašao iz zgrade - priča Radenko i dodaje da nema penziju, već živi od 9.500 dinara socijalne pomoći.Radenkove komšije uporno pokušavaju da ga nagovore da se vrati u stan, ali on neće ni da čuje. Sanja Grujičić, koja živu u stanu preko puta Milosavljevićevog, priča da on otežava život svim svojim komšijama

- On tu ispred naših vrata jede i vrši nuždu. Verujte mi, bojim se da izađem ispred i prošetam, toliki je smrad. Zakazale su i nadležne službe koje to moraju da reše. Milosavljević ima stan u kome može da živi i ne može zbog njega da ispašta cela zgrada - priča nam Sanja Grujičić.

informer

Opština na mukama

Predsednik opštine Rakovica Vladan Kocić kaže da su lokalne službe preduzele sve što mogu da ubede Milosavljevića da uđe u svoj stan. On tvrdi i da Centar za socijalni rad brine o Radenku.

- Milosavljević redovno posećuje naš centar za socijalni rad, dobija obrok od njih i prima socijalnu pomoć. Komunalna inspekcija je takođe više puta dolazila do Milosavljevića zbog smeća koje on ostavlja za sobom. Problem je u tome što on neće da sarađuje sa nadležnim organima. Tačnije, on sarađuje samo u onoj meri koja njemu odgovara - ističe Kocić.

Komšije: Plašimo ga se!

Radenkova komšinica, koja nije želela da joj objavljujemo ime, kaže da se svi stanari plaše ovog neobičnog čoveka.
- Dosta je agresivan, svađa se i zbog toga ja sa njim ne razgovaram više od 20 godina. Zbog njega cela vertikala kojoj pripada i moj stan nema grejanje u kupatilu, jer on jednostavno ne želi da mu bilo ko uđe u stan i sanira taj kvar. Leti zbog smrada koji dopire sa njegove terase ne mogu ni prozor da otvorim! Terasa mu je puna kartona i ptičijeg izmeta. Mislim da su mu isključeni voda i struja jer godinama ne plaća račune - rekla je komšinica.

Zakon na Radenkovoj strani

Prvi čovek Rakovice Vladan Kocić tvrdi da ne postoji niti jedan zakonski okvir na osnovu kojeg bi opština mogla da ga pomeri iz hodnika.
- Znamo da smeta ostalim stanarima u zgradi. Uradili smo sve i uradićemo to opet kako bismo mu objasnili da nije u redu to što radi i da bi trebalo da se useli u svoj stan. To je ono što mi možemo da učinimo jer zakon je na njegovoj strani. Ostala je samo njegova dobra volja - objašnjava Kocić.

informer.rs