PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

NARODNA VEROVANJA: Ako beba ne nosi crveni končić, desiće joj se nešto strašno

Objavljeno: 17.12.2014 18:48Izvor: Telegraf.rs

Ovaj običaj nošenja tankog crvenog konca (ujedno i vid amajlije) pojavljuje se u judeizmu i judaističkim učenjima poznatiim pod imenom kabbalah. Za njega se kaže da odvraća lošu sreću koju čoveku može doneti urok zlog oka




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Sujeverje crvenog končića je dugo vremena prisutno na našim prostorima iako uopšte nema validan i istinit izvor ili dokaz o svojoj  ”moći”. Ogromna većina koristi ga kao oblik zaštite bebe i odrasle osobe od uroka.

Kako je ovaj “običaj” rasprostranjen na našem prostorima pojavljuje se podjednako među hrišćanskom i muslimanskom populacijom. Budući da nema nikakvog objašnjenja niti dokaza o spasenju njime sem “rekla baba da treba”, njegova funkcija smatra se sujeverjem ili ostatkom paganstva.

Ovaj običaj nošenja tankog crvenog konca (ujedno i vid amajlije) pojavljuje se u judeizmu i judaističkim učenjima poznatiim pod imenom kabbalah. Za njega se kaže da odvraća lošu sreću koju čoveku može doneti urok zlog oka.

Na jevrejskom jeziku se ovaj crveni konac naziva rojte Bindele. Ovaj crveni konac je obično napravljen od tanke vunice. Nosi se na ruci, povezan kao narukvica na levoj ruci.

Običaj koji se usadio u narodu već dugo vremena bazira se na nekim od teoloških učenja Tore i Kabbale.

Neki ortodoksni Jevreji koji se plaše negativnih uticaja uroka imaju staru tradiciju da vežu crveni konac na bebin krevetac u nadi da će sa time odvratiti uroke i prizvati milost Boga, tako da s time će beba biti zaštićena od svakog zla.

Pojava crvenog konca se javlja u Indiji pod imenom kalava. Kalava je sveti hinduistički konac koji se takođe zove i Mauli na hindu jeziku. Nosi se u toku obavljanja hinduističkih ritual kao što su Iajna ili Puja. Veže se na ruku od strane sveštenika na ruke hodočasnika koji prisustvuju obredu molitve.

Kalava se veže na desnoj ruci muškarca i neudatih žena, a na levoj ruci udatih žena. Ponekad se crveni konac veže u čvorove koji se vezuju nakon recitovanja mantri koje pozivaju boga Brahmana i crveni konac se zatim nosi kako bi otklonio uroke i zlo od osobe koja ga nosi.