PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

Najlepša humanitarna priča na Balkanu: Pre 10 godina narod je skupljao novac za Marijino lečenje, dobila je novo srce i šansu za normalan život

Objavljeno: 13.06.2017 23:07Izvor: Super žena

Ona nosi organ osobe iz Hamburga, u ranim dvadesetima koja je stradala u nesreći na motoru




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Marija Soče (25) iz Mostara pe dest godina dobila je novo srce, kada se čitava BiH podgla na noge i organizovala prikupljanje novca, a danas je ova devojka zdrava, planira venčanje i čeka na zaposlenje.– Pomozite 14-godišnjoj Mariji. Devojčica, učenica 8. razreda, treba novo srce, staro otkazuje. Za operaciju je potrebno 300.000 evra – tim rečima je pokrenut apel za pomoć devojčici čije izlečenje je bilo upitno zbog komplikovane intervencije i pitanja da li će na vreme naći adekvatan, zdrav organ za presađivanje.

Ipak, ona je sada zdrava, 12. avgusta se udaje za Marina Jaraka, a kontrole koje obavlja u Austriji pokazuju da je sa njom u potpunosti sve u redu. A sve zahvaljujući donoru srca.

Po pravilima Eurotransplanta primalac ima pravo da zna samo starost i grad iz kojeg je organ stigao, kao i zbog čega je preminuo donor.

- Marija nosi srce osobe iz Hamburga, osobe u ranim dvadesetima koja je stradala u nesreći na motoru, pa misli da ima „muško srce“, dok pravi identitet ne zna. Upitana je li osetila koliko je ljudi pomoglo da se ona spasi, talas pozitivne energije, Marija kaže da je u postelji u Insbruku o sebi čitala u izrezanim člancima koje joj je prikupljala tetka. Žao joj je što ne postoji snimak koncerta pod Bijelim Brijegom, gde se prikupljao novac za njeno lečenje – napisao je Dnevni list.

Foto: Printskrin/SWNS TV

Foto: Printskrin/SWNS TV

I nakon svih ovih godina zahvalna je svima koji su na bilo koji način, materijalno ili molitvama, pomogli da danas bude to što jeste.

– Sve mi se čini kao san. Živela sam normalno i išla u školu, da bi mi odjednom srce počelo sa lupnjavom. Ustanovljeno je da radi sa samo 20 odsto kapaciteta – ispričala je Marija i dodala da je sada sve ok i da ne bi trebalo da ima bilo kakvih prepreka u budućem porodičnom životu.

Kako je otkrila, u Americi žene poput nje bez problema rode dvoje-troje dece, dok se kod nas tome pristupa oprezno.