PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

KONEKTOVAN I U ŠTALI: Na selu nema žvota bez interneta!

Objavljeno: 02.03.2015 09:34Izvor: Kurir

Imam pune ruke posla i dok radim zavirim malo na internet i uvek pratim trenutna dešavanja u zemlji i svetu, kaže Srđan Stefanović




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Srđan Stefanović (42) iz sela Gornje Trebešinje jedan od onih koji više ni u štalu ne idu bez laptopa .
Kaže da se informaciona tehnologija uvukla u sve pore svakodnevnog  života pa internet  postaje sve popularniji i među poljoprivrednicima u selima na području grada Vranja.

- Iako mnogi misle da su seljaci neuki za rad na kompjuterima i da nemaju interesovanje za informacionu tehnologiju to nije baš tako, ima i onih koji znaju po nešto sem dobrog kopanja i oranja – kaže Stefanović.Prema njegovim rečima, iako su prezauzeti poljoprivrednim radovima, ljudi na selu uvek odvoje malo vremena da se preko interneta informišu o svemu što ih zanima.

- Imam pune ruke posla i dok radim zavirim malo na internet i uvek pratim trenutna dešavanja u zemlji i svetu, pročitam po koji tekst, horoskop, a obavezno vremensku prognozu, jer od nje zavisi moj rad na njivi – kaže Srđan.Srđan je kako kaže sretno oženjen i ima troje dece. Prvi kompjuter kupio je pre četiri godine i bio je među prvima u selu. 

- Deca se malo bolje snalaze od mene, jer više vremena provode na svojim računarima, ali kad je potrebno da se radi ostave računare i prihvate se posla. A ponekad raznesu sir ,mleko i ostale namirnice od poljoprivrednih proizvoda po gradu mušterijama, jer imam stalne mušterije koje samo kupuju od mene. Moje domaćinstvo živi od poljoprivrede i stočarstva. U radu mi pomažu i roditelji. I pored svih obaveza nađe se vreme i za kompjuter. Konektovan sam i u štali, na internetu pronađem mnogo korisnih informacija, ali se brate mili i zabavim – kaže Srđan.

-  Svojim kumovima komšijama rekao sam slobodno dođite kod mene da se vidite putem skype sa rodbinom u inostranstvu. Bilo je tu mnogo anegdota. Nisu mogli da veruju da će da se gledaju i razgovaraju sa rođacima kao da nisu tako daleko.

“Lele kako pričamo i vidimo se” bili su njihovi komentari, kasnije su još neki u selu kupili kompjutere bilo je smešno jer su bili zbunjeni,  “lele kako te vidim kao da si mi u sobu ćerko, kao da si tu” – priča Srđan.
Kaže da ritualno svakog dana u štalu odlazi sa laptopom.- Uđem u štalu i pogledam svoje kravice i kozice. Kad vidim da su one dobro, ja se još bolje osećam i krenem da listam dnevne novine na internetu.  Mani se interneta kaže žena može i da te pokvari – priča Srđan. 

Zahvaljujući skypu svakodnevno razgovaramo sa tastom i taštom  koji žive u Austriji. Znaju zahvaljujući internetu i skype kakve smo paprika i paradajz proizveli. Odaberemo najbolje i pošaljemo i obavezno ide kanta sira za inostranstvo, jer nema ništa bolje od naših paprika i paradajza i domaćeg sira – napominje ovaj poljoprivrednik.

On kaže da na internetu pronađe i informacije koje mu koriste u proizvodnji poljoprivrednih kultura i uzgajanju stoke.
- Iako sam u štali i na njivi, pratim sve što je aktuelno putem interneta i to ne samo u poljoprivredi nego i drugim oblastima.
Internet je prozor u svet, pa su se i kompjuteri pokazali kao koristan alat i u poljoprivredi - kaže na kraju Stefanović.