PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

Hoće da poklone bebu jer nemaju čime da je hrane: Najpotresnija priča u Srbiji, ovo se često dešava!

Objavljeno: 19.01.2017 16:47Izvor: Telegraf.rs

Samo u 2016. godini u Centru za socijalni rad Beograd evidentirano je čak osam slučajeva prodaje dece. Jedno dete uzrasta od 0 do 2 godine, troje dece uzrasta od 6 do 14 godina i četvoro dece od 15 do 17 godina, a zabeleženo je i sedam punoletnih žrtava




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Na Ibejovom (e-bay) portalu za male oglase, pre dva meseca na prodaju je ponuđena beba. Reč je o 40 dana staroj devojčici Mariji, za koju je traženo 5.000 evra. Policija je predala bebu nadležnim službama, a protiv roditelja je podignuta krivična prijava zbog trgovine ljudima.

Iako je ovaj slučaj zabeležen daleko od Srbije, to ne znači da se i u našoj zemlji ne dešava ovako nešto. Doduše, ne preko oglasa, ali preko drugih kanala da.

Godine 2015. bila je aktuelna priča kada je jedan bračni par iz Srbije rekao da mu dođe da pokloni dete zbog veoma loše finansijske situacije. Naime, trudnica je tada bila u devetom mesecu trudnoće, ali nije imala uslova za izdržavanje, pa je rekla da će bebu “pokloniti” svakom ko je spreman da je voli i brine o njoj kao o svom rođenom detetu.

- Samo u 2016. godini u Centru za socijalni rad Beograd evidentirano je čak osam slučajeva prodaje dece. Jedno dete uzrasta od 0 do 2 godine, troje dece uzrasta od 6 do 14 godina i četvoro dece od 15 do 17 godina, a zabeleženo je i sedam punoletnih žrtava – rečeno nam je u Centru.

Kada se na ovaj broj dodaju i deca koja roditelji poklanjaju, na nivou cele Srbije cifra je mnogo veća. Teško je, ipak, precizirati o koliko se tačno dece radi jer se ne prijavi svaki slučaj, ali svaki koji je prijavljen tretira se kao trgovina ljudima. Samo se zvanično usvajanje ne tretira kao trgovina ljudima.

U situaciji kada postoji sumnja da je dete žrtva trgovine ljudima, Centar za socijalni rad je u obavezi da o tome obavesti Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima koji je zadužen za identifikaciju žrtava, a Centar za socijalni rad dalje nastavlja da preduzima mere iz domena porodično pravne zaštite.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alaska Stock

Foto-ilustracija: Profimedia/Alaska Stock

Stručni radnici Centra po hitnom postupku pokreću proceduru zbrinjavanja deteta. Istovremeno se pokreće postupak stavljanja deteta pod privremeno starateljstvo i postupak hitnog smeštaja u hraniteljsku porodicu ili ustanovu socijalne zaštite.

Centar pokreće sudski postupak za lišenje roditeljskog prava i ukoliiko se roditelj liši roditeljskog prava, za dete se traži najadekvatniji i za njega najbolji oblik trajne zaštite, a to su obično usvajanje, smeštaj u hraniteljsku porodicu ili neku od ustanova socijalne zaštite.

Pored ovoga, policija podnosi krivičnu prijavu protiv roditelja zbog trgovine ljudima i ugrožavanja života zdravlja i bezbednosti maloletnog deteta. Zaprećena kazna za ovo delo je od 3 do 12 godina zatvora.

(Telegraf.rs)