PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

Danas je VELIKI ŽENSKI PRAZNIK: I jednu stvar bi trebalo da uradi SVAKA DEVOJKA

Objavljeno: 14.10.2017 10:16Izvor: medio.rs

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik Pokrova Presvete Bogorodice kao pomen na crkveni događaj kada se Bogorodica tokom bogosluženja javila narodu okupljenom na molitvi.




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Crkva je oduvek proslavljala Presvetu Bogorodicu kao pokroviteljicu i zaštitnicu hrišćana, koja svojim molitvama umilostivljava Boga prema grešnima. Poznata je po pomoći pojedincima i narodima u ratu i miru, i svuda u nevoljama, a događaj koji se danas praznuje desio se 14. oktobra 911. godine, u vreme cara Lava Mudroga (Filosofa).

Bilo je svenoćno bdenje u Bogorodičinoj crkvi Vlaherne u Carigradu. U četiri sata posle ponoći, ugledao je sveti Andrej Presvetu Bogorodicu sa rasprostrtim omoforom iznad naroda, kao da tom odećom pokriva narod. Bila je odevena u zlatokrasnu porfiru i blistala okružena apostolima, svetiteljima, mučenicima i devicama. Sveti Andrej pokaza rukom Epifaniju i upita ga da li i on vidi ”Caricu i gospođu, kako se moli za sav svet”, što Epifanije začuđen potvrdi.

Pokrov Presvete Bogorodice jeste njen omofor (pokrivač) koji je ona razastrla nad Hrišćanima – u viđenju koje je imao prepodobni Andrej Jurodivi i njegov učenik.
Zbog tog događaja uvedeno je praznovanje, da podseća na taj trenutak i na stalno pokroviteljstvo Presvete Bogorodice kad god to od nje vernici molitveno traže.

Inače, ovaj dan je praznik manastira Pećke Patrijaršije, a u narodu se još zove i Pokrovice, Bogorodičin pokrov, ali i Ženski praznik. Pred ovaj dan mnoge žene poste kako bi se na sam Pokrov Presvete Bogorodice pričestile.

Praznik se naziva i ženskim jer ga slave žene kako bi lakše rađale i podizale decu. Svaka devojka trebalo bi da se pomoli Bogorodici kako bi jednom lakše zatrudnela, rađala i u zdravlju i sreći podizala decu.

Molitva Presvetoj Bogorodici u nevolji i potištenosti

Preblaga Carice moja, Presveta Nado moja, Utočište sirotanima i Zastupnice putnicima, Pomoći onima koji su u bedi, Zaklone potištenima, vidiš moju nevolju, vidiš moju muku: sa svih strana sam opkoljen iskušenjem, a nema nikoga da me odbrani. Zato mi Ti sama pomozi kao nemoćnom, zbrini me kao stranca, uputi me kao zabludelog, izleči me i spasi kao beznadežnog. Nemam druge pomoći, ni zastupništva, ni utehe osim Tebe, o Majko svih nevoljnih i opterećenih! Stoga pogledaj na mene grešnog i potištenog i zakrili me presvetlim omoforom Svojim da se izbavim od zala koja su me opkolila i ja ću vavek slaviti preslavno Ime Tvoje. Amin!

Izvor: Zenablic