PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

ČUDOTVORNI IZVOR SVETE PETKE Voda od koje i slepi progledaju

Objavljeno: 26.10.2017 14:27Izvor: Alo!

Sakriven od gradske vreve, duboko u gustoj šumi na obodu beogradskog naselja Železnik nalazi se čudotvorni i lekoviti izvor velike hrišćanske svetiteljke - Svete Petke, za koji se veruje da pomaže nesrećnima i bolesnima!




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Prema pričama vernika, zahvaljujući tom svetom mestu, koje odiše božanskim mirom, vekovima su se dešavala čuda - slepi su progledali, a nerotkinje dobile decu.

Iako crkveni spisi o tom izvoru datiraju još iz 16. veka, on je prvi put sagrađen 1872. godine, pa su ga meštani, nakon što je u ratu srušen, obnovili 1973.

Čudotvornu česmu ne okružuju samo visoka stabla lipe, ona se nalazi u centralnom delu oltara, do kojeg vodi samo nekoliko stepenika. Ikone Svete Petke, Bogorodice i Isusa Hrista, kandila, tri čiraka za paljenje sveća i cveće koje posetioci daruju svetiteljki čine da to prelepo mesto podseća na pravu malu crkvu pod otvorenim nebom.

Brojne legende o nastanku izvora godinama se ispredaju, a jednu od njih ispričala nam je meštanka Vesna Stamenković (78), koja već pet decenija živi u Železniku, a koju smo sreli po izlasku iz šume.

- Slušaj, dete, otkako živim u ovom kraju, a ima 50 godina, priča se da je jedan slepi radnik iz tada obližnjeg kamenoloma na dan Svete Petke došao da umije oči izvorskom vodom i tada je progledao. U znak zahvalnosti podigao je spomen-obeležje svetici. Kasnije je čuveni deda Mika, pokoj mu duši, zajedno sa meštanima obnovio zapušteni izvor i postavio mermernu ploču. Koliko se sećam, on nije imao dece, pa je na ovaj način hteo da ostavi nešto iza sebe što će i drugima služiti - kaže Vesna i dodaje da svako ko ima problema sa očima i vidom sutra treba da dođe i umije se vodom sa izvora.

Izvor Svete Petke u ŽeleznikuIzvor Svete Petke u Železniku, Foto: Dejan Briza

Žene koje ne mogu da imaju decu, prema rečima ove starice, često posećuju izvor, jer se veruje da će nakon što prenoće kraj njega ubrzo zatrudneti.

- Mnogo nerotkinja već godinama dolazi. Ponesu ćebiće i jorgane, smeste se kraj oltara i utonu u san. Ako kroz san ili nakon buđenja začuju dečji plač, znači da će roditi - objašnjava Vesna.

Prema drugoj legendi, tim putem, koji vodi ka Ostružnici, često je prolazio bogati trgovac sa svojom slepom kćeri. Jednog dana su zastali i umili se lekovitom vodom, da bi devojčica sutradan kad se probudila progledala. Smatra se da je u znak zahvalnosti taj trgovac podigao crkvu na tom mestu, koja je u ratu srušena.

Narod je izgradio jaku veru u čudotvornost tog izvora i poslednjih nekoliko godina ga ljudi posećuju svakodnevno. Ponesu balone u koje natoče vodu, pomole se ispred ikona, upale sveće i u miru posede okruženi prirodom. Osim ovog izvora, u Beogradu postoje još dva posvećena Svetoj Petki, jedan je na Kalemegdanu, a drugi nedaleko od manastira Rakovica.