PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

SRPSKI TENIS NISU SAMO NOVAK, ANA I JELENA! Imamo 56 profi tenisera, a za većinu niko nije čuo

Objavljeno: 30.11.2016 10:27Izvor: medio.rs

Naša zemlja na ATP listi ima 30 takmičara, a na WTA 26. Pored Noleta, Ane, Jelene i ostalih svetski poznatih igrača, tu su Nikola Milojević, Miomir Kecmanović, Doroteja Erić, Natalija Kostić...




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Srpski tenis nisu samo Novak Đoković, Ana Ivanović i Jelena Janković, jer uključujući njih Srbija ima ukupno 56 profesionalnih igrača!

Srbiju na ATP i WTA listi predstavljaju 30 tenisera i 26 teniserki, a osim pomenutog trija, Viktora Troickog, Janka Tipsarevića, Bojane Jovanovski i Aleksandre Krunić, za ostale se skoro i ne zna.

Peti srpski teniser je Laslo Đere, a treća teniserka iz Srbije je Nina Stojanović. Osim nešto popularnijih Filipa Krajinovića i Dušana Lajovića, na ATP listi su još Nikola Milojević, Peđa Krstin, Miomir Kecmanović.

Kod dama se povremeno setimo Jovane Jakšić i Ivane Jorović, ali ima tu još devojaka kao što su Doroteja Erić, Natalija Kostić... Poslednja koja im se pridružila je Olga Danilović, ćerka našeg proslavljenog košarkaša Predraga Danilovića, koja se ove nedelje prvi put našla na WTA listi.

Đere je trenutno 187. na ATP listi, a sledeće godine planira da se probije u top 100.

Moja pozicija je opasna, jer onoliko truda koliko vam je bilo potrebno do 200. mesta, isto toliko vam treba od 200. do 100, zato se veoma sporo napreduje. Tranzicija iz juniorske u seniorsku kategoriju nije laka, ali svako je to prošao. Najveća razlika je u snazi i brzini loptice - objašnjava Đere.

Lakše uz sponzore

Mladi as je ove godine zaradio nepunih 81.000 dolara pre oporezivanja i za sada još ne može da se obogati od tenisa.

Ove sezone sam bio na nuli, ili možda malo u plusu. Međutim, budžet mi je mnogo rasterećeniji zahvaljujući tome što nam savez plaća avionske karte za odlazak na turnire. Lakše je kad dođu sponzori, o čemu se brine moj menadžer Kakšuri, koji je brinuo o Novaku na početku karijere - napominje Đere.

Neke srpske teniserke bolje se pamte po tome što su se skinule za muške magazine nego po rezultatima.

Najveći srpski talenat među foto-modelima bila je Vojislava Lukić (29), kojoj su predviđali svetliju budućnost od Ivanovićeve. Stigla je do 203. mesta na WTA listi, ali su je svetla reflektora brzo odvukla na strane FHM-a.

Manje poznata je Karolina Jovanović (28), poznatija je po slikama za "Plejboj" nego po tome da je sa 19 godina bila 404. u singlu na WTA, a 201. u dublu.

Odlična statistika

Selektor tenisera Bogdan Obradović priznaje da je i sam iznenađen ovom brojkom.

To je odlična statistika koja govori da naš teniski savez i klubovi rade najbolje što mogu. Uzimajući u obzir koliko smo mala zemlja, neverovatno je da nas toliko tenisera predstavlja u svetu. Uopšte nije lako doći na svetske liste, a kamoli napredovati. Nekada bismo, kada vidimo 300. tenisera bili oduševljeni, sada nam smeta kada Novak padne sa prvog na drugo mesto ATP liste - jasan je Obradović.

Selektor teniserki Tatjana Ječmenica saglasna je da su nas teniseri razmazili rezultatima.

 

Teško da ćemo ikada imati generaciju u kojoj je četiri-pet dobrih tenisera, od kojih je troje bilo prvo, drugi bili blizu ili u top 10, a ostali se vrteli oko 50-60 mesta. Ljudi ne shvataju koliko je teško doći među najboljih 100 na svetskim rang-listama, stići do drugog-trećeg kola grend slema... Računamo to kao loš rezultat, a uspeh je plasirati se u glavni žreb. Neće biti lako deci koja dolaze, a imamo ih dosta, posebno kada se uporedimo sa većim silama - ističe Ječmenica.

INFORMER.RS