PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

PLANETA U ŠOKU, Nadal se dopinguje? Teške optužbe na račun najvećeg Đokovićevog rivala!

Objavljeno: 25.11.2014 19:01Izvor: Telegraf.rs

Italijani pokrenuli pitanje da li je metoda ubrizgavanja krvne plazme sa trombocitima, koju koristi Španac za oporavak, nedozvoljena




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Španski teniser, osvajač 14 Gren slem titula Rafael Nadal suočio se sa kontraverznim optužbama da tretman, kojem se podvrgao radi oporavka od povrede, može da se podvede pod doping sredstvo.

Španac je 5. novembra napustio bolnicu u Barseloni posle operacije slepog creva.

Međutim on je u oporavku od povrede leđa koristio PRP metodu (Platelet rich plasma) ili terapija Stem ćelijama, oko koje se digla i velika prašina i koja se smatra dopingom u Italiji.

KORISTIO KRV ZA OPORAVAK

U intervjuu za “El Mundo” Nadal je odbacio optužbe:

- Ne verujem da je to doping. Nemam sve informacije, ali na kraju dana mi se moramo voditi globalnim standardima, a ne samo italijanskim ili španskim – rekao je Rafa.

On je istakao da je samo radio tretman koji je dozvoljen i da nikada ne bi ugrozio svoje zdravlje.

Španac je vukao povredu leđa cele sezone zbog čega se na kraju odlučio za ovaj tretman

ŠTA JE ZAPRAVO PRP METODA?

Ova metoda se radi i u Srbiji i ne predstavlja ništa epohalno. Zapravo, lekari izvade krv iz tela sportiste, a zatim je u posebnim posudama za centrifugu obrađuju i izdvajaju trombocite iz krvne plazme.

Zatim te iste trombocite (pomažu rast ćelija) ubrizgavaju u povređeno mesto sportiste, kako bi se što pre i bolje oporavio.

Ovaj tretman je Nadal primenjivao i kod povrede kolena pre dve godine i tada se prvi put pričalo o ovom metodu i sumnjalo na doping.

Metoda PRP (Pi Ar Pi) koristi se kod povreda mekih tkiva, ligamenata, mišića, tetiva i kod istegnuća istih.

Međutim, mora se znati da to nije nikakvo čudo i da samo pomaže u oporavku, a da li je doping sredstvo za sada Svetska doping agencija nije donela tu odluku da ovu metodu svrsta u nedozvoljenu, već se primenjuje u odnosu od zemlje do zemlje.