PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

NEKA PRORADI SRPSKI INAT: Nole protiv Federera i cele Britanije za novu vimbldonsku krunu!

Objavljeno: 12.07.2015 08:37Izvor: Telegraf.rs

Najbolji svetski teniser od 15.00 časova igra finale Vimbldona protiv Rodžera Federera




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Prvi nosilac protiv drugog nosioca, branilac titule protiv čoveka koji ih ima sedam, teniseri koji su ubedljivo stigli do finala zahvaljujući pobedama od 3:0 – Novak Đoković protiv Rodžera Federera u reprizi finala Vimbldona iz 2014. godine. Prilika da odigraju još jedan spektakularan meč u nedelju od 15.00 časova.

Novak, koji ima osam Gren Slem titula, je favorit u ovom meču. Njegova igra je neverovatna, fizička pripremljenost vrhunska, ali ono što ga izdvaja od ostalih tenisera jeste ta mentalna snaga. Snaga koja protivnike porazi i pre nego što izađu na teren.

– Svakako da je finale Vimblodna najgedaniji meč na svetu, jer ovo je kolevka tenisa. Biće teško, ali ne mogu da predviđam ishod susreta. Imao sam manji problem sa ramenom, ali ništa što bi moglo da mi predstavlja problem za finale – jasan je Đoković.

Na drugoj strani će biti Rodžer Federer koji juri svoju osmu rekordnu titulu u Londonu. Titulu kojom će prestići Pita Samprasa. Drugi je najstariji finalista Vimbldona sa 34 godine, i ukoliko osvoji, postaće najstariji muškarac u Open eri kom je to pošlo za rukom. Ispred njega je samo Artur Eš i titula iz 1975. sa 31 godinom.

Biće ovo njihov 40. međusobni duel, a Švajcarac vodi sa 20:19. Rivalstvo Đokovića i Federera najveće je rivalstvo u istoriji Gren Slem turnira, budući da su na njima odigrali 12 mečeva, a odnos je 6-6. Zanimljivo je da na travi imaju skor 1:1 u pobedama.

Đoković je jedini igrač osim Nadala koji je porazio Federera na uzastopnim GS turnirima (US Open 2010. i Australian Open 2011) i jedini osim Nadal i Marija koji ima dvocifren broj pobeda protiv Federera.

– Velika je stvar igati s Novakom na bilo kom turniru, ipak je on sjajan igrač. Imao je velike uspehe, u stvari, neverovatan uspehe, gledajući njegovu kompletnu karijeru. Ali, pogotovo poslednjih nekoliko godina, bio je fascinatno dominantan, to se najviše videlo na tvrdim podlogama, a kasnije i na travi – rekao je Federer u najavi ovog meča.

Đokovićev put do finala počeo je od Kolšrajbera, preko Nieminena i Tomića, pa sve do Andersona s kim je morao da igra dva dana i protiv kog je gubio sa 2:0 u setovima. Potom su usledli mečevi sa Čilićem i Gaskeom.

Federer je do finala izgubio samo jedan set. I to u trećoj rundi protiv Sema Grota. U prvoj je pobedio Džumhura, u drugoj Kverija, nakon Grota uslledili su Bautista Agut, Žil Simon i sjajno polufinale protiv Marija.

Ono na šta teniseri neće moći da utiču jesu vreme i publika. Prema nekim najavama postoji mogućnost da tokom meča padne kiša, a potencijalni prekid može da pomogne nekome od njih dvojice. U zavisnosti kako se situacija bude odvijala.

Publika će svakako biti naklonjena Federeru, iako je Švajcarac izbcio njihovog miljenika Endija Marija. Zna to i Đoković tako da će morati da ostane koncentrisan i da ga to previše ne dotiče. Naravno, ako želi treći pehar na travi Vimbldona.

– Neće biti prvi put da je publika protiv mene. To mi se događalo i ranije – rekao je Đoković posle meča sa Gaskeom.

Đokovićev ritern mogao bi da odluči pobednika ovog finala. Većina tenisera smatra da Nole najbolje vraća servis, ali će morati dobrano da se potrudi uzimajući u obzir kako je Rodžer servirao protiv Marija. Đokoviću nikako ne bi odgovaralo ni to da ulazi sa Rodžerom u taj-brejkove.

Upravo će u svoje servise da se uzda Federer. U finalu je odservirao 20 asova, na celom turniru je imao 84 odsto uspešnosti prvog servisa. Kladionice blagu prednost daju Noletu (1.87 – 2.00), dok su predviđanja pojedinih stručnjaka da će Federer dobiti sa 3:1. Zanimljivo, upravo su na rezultat 3:1 i 1:3 najmanje kvote.