PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

EKSKLUZIVNO! NOVAK ĐOKOVIĆ OTVORENO O SVEMU: Sin Stefan učiće iz mojih grešaka!

Objavljeno: 02.05.2017 12:45Izvor: medio.rs

Trudim se da odgovorim sinu na sva pitanja, ali često ne znam sve odgovore, pa tad zajedno učimo. Dan prožet tenisom i uživanjem sa porodicom je moj recept za sreću




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Nisam bezgrešan, a iz grešaka koje pravim učimo moj sin Stefan i ja, kaže Novak Đoković! Najbolji srpski teniser je u intervjuu za Informer pričao o porodici, vrednostima koje neguju, kao i njenom proširenju, jer će se supruga Jelena poroditi krajem avgusta.

Takođe, Novak je otkrio da su luksuzni stanovi u Americi poslovni potez, a govorio je i o ulaganjima u Srbiji. Svetskom broju dva i osvajaču 12 grend slemova još osporavaju da je jedan od najboljih tenisera ikada, ali on poručuje da tačno zna svoje mesto u istoriji.

Deca bogatih roditelja su često razmažena jer rastu u izobilju. Kako ćete vi vaspitavati sina?

- Ne posmatram decu na osnovu porekla ili materijalnog statusa. Svako dete može da bude razmaženo, a za to nije neophodno bogatstvo. Verujte mi, svi planovi koje sam imao pre nego što sam postao otac su se promenili. Trudim se da odgovorim na sva Stefanova pitanja najbolje što mogu. Često ne znam sve odgovore, pa tad zajedno učimo. Jelena i ja se trudimo da nikako ne pomisli da smo bezgrešni. Često koristimo primere iz našeg svakodnevnog života, da Stefan razume da i mi grešimo. U našoj kući se najčešće čuju reči "hvala, izvini i volim te". Srce mi se svaki put istopi od sreće kada čujem Stefana da ih izgovara.Kako provodite vreme sa sinom?


- Verovatno se ne razlikujem mnogo od bilo kog oca i uživam u svakom trenutku sa sinom. Jelena i ja se trudimo da kvalitetno provodimo vreme sa njim. Ja ga možda nemam dovoljno i trudim se da mu se uvek maksimalno posvetim. Stan nam je prepun slikovnica. Tu su ilustrovane pesme Jovana Jovanovića Zmaja, razne bajke i basne, pa knjige u kojima učimo boje, slova, brojeve, oblike. Slažemo kockice, bojimo, crtamo, sviramo i pevamo. Voli što mu svako veče pred spavanje pročitamo po jednu priču. Pratimo ono što Stefanu prija, ništa mu ne namećemo. Mnogo volimo da budemo napolju. Tada trčimo, vozimo bicikl, skačemo...

Plašite li se da će Stefan biti ljubomoran jer više neće biti jedinac?

- Stefan veoma lepo prihvata činjenicu da je Jelena trudna i vrlo je nežan i pažljiv prema njoj, pa nemamo bojazan da će biti problema.

Kako izgleda jedan dan kada ste na turnirima sa porodicom, a kako kada ste sami sa timom?

- Kada sam sa porodicom, trudim se da početak i kraj dana obavezno posvetim Stefanu i Jeleni. Kada se probudimo, poigramo se, zajedno doručkujemo, pa tek onda odem na dug i intenzivan trening. Dan prožet tenisom i uživanjem sa porodicom je moj recept za sreću. Kada sam samo sa timom na turnirima maksimalno smo fokusirani na takmičenje. Moja svakodnevna rutina su i kondicioni treninzi koji su različiti, nekada trčim, nekad vozim bicikl, idem obavezno u teretanu. Tu su odmor, obroci i oporavak, odnosno vreme za fizioterapiju i istezanje.

Zašto ste kupili stanove u Njujorku i Majamiju? Planirate li slična ulaganja u Srbiji?

- Reč je o investicijama u nekretnine, u gradovima gde mislim da vredi ulagati. Ne znam još da li ću ponoviti ovako nešto u budućnosti. Što se Srbije tiče, ovde najviše ulažem u rad fondacije. Tome sam istinski posvećen i do toga mi je stalo. Zajedno sa ljudima dobre volje do sada smo uložili više od tri miliona evra u humanitarne projekte, izgradnju i rekonstrukciju predškolskih ustanova, sportskih igrališta, ustanova kulture, uopšte u unapređenje ranog razvoja naše dece. Obuhvaćeno je više od 6.500 dece, obnovljeno je 16 vrtića i 14 škola, održano je 35 obuka za više od 600 nastavnika, organizovali smo tri kampa prijateljstva za 300 mališana, imali smo 38 projekata...

Koliko vam smeta to što deo svetske, teniske javnosti i dalje osporava to da ste jedan od najboljih tenisera u istoriji?

- Neprestano sebi postavljam nove ciljeve i imam snage, volje, želje i energije da ih ispunjavam. Da li će na tom putu biti ljudi kojima se ne dopada to što radim, koji misle da znaju i mogu bolje? Sigurno. To je normalno i prirodno. Nije realno očekivati da će samo jedno ime biti pominjano u kontekstu najboljeg. Svaka generacija ima svoje velikane i presrećan sam što me već sada, kao aktivnog igrača, stavljaju u taj kontekst. Ne smeta mi što kažu da ima boljih. Obraćam pažnju na kritike koje su konstruktivne. To mi je uvek pomagalo da ostanem na pravom putu. Tenis je dovoljno velik sport. Ima mesta za sve nas.

Moja ishrana, moja stvar

Da li ste počeli da jedete meso? Zašto ste se uopšte odlučili da ga izbacite iz ishrane?
- Kao što sam već rekao, zaista verujem da postoji mnogo zanimljivijih tema nego što je moja ishrana. To šta jedem i kako jedem je moja lična stvar, ne znam zašto se oko toga pravi fama.

INFORMER.RS