PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

ĐOKOVIĆ ZVANIČNO NAJBOLJI SPORTISTA SVETA: Novak oduvao konkurenciju!

Objavljeno: 19.04.2016 09:49Izvor: Telegraf.rs

Srpski teniser se sada izjednačio sa čuvenim atletičarom sa Jamajke, Juseinom Boltom




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

“Sportski Oskar” je po treći put pripao srpskom teniseru Novaku Đokoviću! Najbolji igrač sveta osvojio je nagradu “Laureus” sportske akademije za najboljeg sportistu u 2015. godini. Naš as je ovo prestižno priznanje dobio po treći put, a prethodno je izabran za laureata za 2012. i 2014, čime se izjednačio sa čuvenim atletičarom sa Jamajke, Juseinom Boltom.

Nagradu je Đoković dobio na svečanosti organizovanoj u Berlinu, na kojoj se okupio veliki broj poznatih lica iz sveta sporta, a domaćin ceremonije bio je holivudski glumac Bil Marej.

U konkurenciji za najboljeg još su bili i svetski šampion u formuli 1 Luis Hamilton (formula), najbolji fudbaler sveta Lionel Mesi (fudbal), kralj među sprinterima Jusein Bolt (atletika), MVP igrač NBA šampionata i najbolji igrač Golden Stejta Stef Kari (košarka), kao i broj jedan među golferima Džordan Spit (golf). >>> Novak se na nemačkom zahvalio i posvetio priznanje dvema legendama (VIDEO)

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

OBRAZLOŽENJE LAUREUS AKADEMIJE: Kako je navedeno u obrazloženju, srpski teniser je prethodne godine ostvario izvanredne rezultate. Osvojio je tri gren slema – Australijan open, Vimbldon i US open, dok je na Rolan Garosu stigao do finala. Time je postao tek treći teniser koji je stigao do sva četiri slem finala u istoj godini.

Svetski broj jedan je, takođe, prvi igrač koji je osvojio šest masters turnira u sezoni. U 2015. je stigao do 15 uzastopnih finala, osvojio je 11 titula, došao do 82 pobede, uz svega šest poraza. To je bilo i više nego dovoljno da Đoković zasluži priznanje i pehar.

ĐOKOVIĆ: HVALA SVIMA, SPORT JE VIŠE OD IGRE  

Najbolji teniser sveta zahvalio se na nagradi, svima koji su ga predložili za ovo priznanje, kao i članovima Laureus akademije koji su glasali za njega.

– Hvala članovima Laureus akademije što su glasali za mene, kao i predstavnicima sportskih medija što su me nominovali. Veoma sam počastvovan jer sam u prilici da stojim ovde večeras, sa prestižnim priznanjem u rukama. Zahvalan sam što su mi ljubav i posvećenost tenisu i sportu uopšte pružili mogućnost da doprinesem pozitivnim promenama. Sport je, naime, mnogo više od igre. Spaja sve ljude ovog sveta. Daje deci nadu, pruža im inspiraciju i pomaže da sanjaju velike snove. Uči nas pravilima fer pleja, kao i tome kako da iskoristimo priliku i pobedimo strah, slabosti i sumnju – rekao je Đoković.

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

Novak je dodao da u sporti svi deluju kao tim.

– Na osnovu ličnog iskustva mogu da kažem da je moguće postići velike stvari, bez obzira na to odakle dolazite, koliko mnogo ili malo imate. Nije niko savršen, ali uprkos tome možemo da uradimo velike stvari u bilo kojoj sferi života. Moj izbor je bio tenis. To je moja ljubav i moja najveća strast. Uz dosta rada i vere, došao sam do ovog nivoa, a svako drugi je u stanju da uradi nešto slično u nekoj drugoj oblasti ili sportu - istakao je Nole, koji je na svečanosti nosio patike “Sneakers for Good”, kao deo globalne humanitarne akcije.

– Hvala Laureusu što brine o mladima širom sveta, i što pomaže deci da ostvare svoj potencijal. Hvala i na inspiraciji koju dobijam – rekao je srpski teniser.

O NAGRADI LAUREUS AKADEMIJE

Nagrada Laureus dodeljuje se od 2000. godine, jedna je od najprestižnijih, a porede je sa nagradom američke filmske akademije “Oskarom”. Osvajače nagrada bira žiri koji čine sportske legende, a pored najboljeg sportiste sveta biraju se još i najbolja sportiskinja, najbolja ekipa, “proboj godine”, povratak godine, najbolji sportista sa invaliditetom, nagrada za dobrobit sporta i drugi.

Sistem je takav da se nominuju sportisti u sedam kategorija, zatim se bira panel od 2.000 sportskih novinara koji glasaju za nominovane, a potom članovi akademije Laureus prave konačan izbor, koji se prenosi u 180 zemalja širom sveta.
Fondacija Laureus je do sada izdvojila preko 100 miliona dolara za pomoć mladim sportistima u državama širom sveta.

SVI POBEDNICI

2016. Novak Đoković (tenis)
2015. Novak Đoković (tenis)
2014. Sebastijal Fetel (formula)
2013. Jusein Bolt (atletika)
2012. Novak Đoković (tenis)
2011. Rafael Nadal (tenis)
2010. Jusein Bolt (atletika)
2009. Jusein Bolt (atletika)
2008. Rodžer Federer (tenis)
2007. Rodžer Federer (tenis)
2006. Rodžer Federer (tenis)
2005. Rodžer Federer (tenis)
2004. Mihael Šumaher (formula)
2003. Lens Armstrong (biciklizam)
2002. Mihael Šumaher (formula)
2001. Tajger Vuds (golf)
2000. Tajger Vuds (golf)
*nagrade se dodeljuju za rezultate u protekloj kalendarskoj godini

(Telegraf.rs)