PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

CEO SVET JE U ŠOKU! Nadal imao dozvolu da koristi doping!

Objavljeno: 19.09.2016 18:28Izvor: Telegraf.rs

Nadalu je 2009. dozvoljena upotreba beta-metazona, a 2012. godine kortikotrofine u dozama od 1 mg na svaka tri dana od 30. jula. do 8. avgusta




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Hakerska grupa ”Elegantni medvedi”, za koju mnogi veruju da je iz Rusije, objavila je nove podatke o olimpijcima iz Rija za koje navode da su imali dozvolu za korišćenje dopinga. Među njima su velika imena poput Rafaela Nadala, Mo Faraha i Lasla Čeha.

Nadal je ovde svakako najzvučnije ime, a godinama se sumnja da je tokom karijere koristio nedozvoljene supstance. Sada su sumnje dobile i potvrdu kroz hakerske podatke ukradene od Svetske antidoping agencije.

Dokumenti “Elegantnih medveda” tvrde da je Nadalu u septembru 2009. dozvoljeno da nastupa uz korišćenje inače nedozvoljenog betametazona, a od jula do avgusta 2012. tertakostacid, koji je takođe na listi doping sredstava.

Posle one prve dozvole, Rafael Nadal je do kraja 2009. stigao do polufinala turnira u Pekingu, finala u Šangaju, polufinala u Parizu (u kome je izgubio od Đokovića sa 2:6, 3:6), dok je na završnom Mastersu doživeo tri poraza, uključujući i 6:7(5), 3:6 od Đokovića. Sedam dana kasnije sa dve pobede pomogao je Špancima da sa 5:0 savladaju Čehe u finalu Dejvis kupa.

Posle druge, avgustovske dozvole 2012, u toj sezoni više nije nastupao, jer je već pauzirao zbog povrede kolena, počev od juna te godine.

OPTUŽEN ZA DOPING I U MARTU 2013. OD STRANE FRANCUSKE MINISTARKE

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

Podsetimo, pre nekoliko meseci je Nadal takođe bio u centru pažnje zbog navodnog dopinga, kada ga je francuska ministarka zdravlja i sporta Rosalina Bašelo optužila da se dopingovao.

Ona je tada izjavila da on nije uhvaćen u dopingu, ali da je imao ”čuvenu povredu”, zbog koje nije igrao sedam meseci, a zapravo je istakla da je bio pozitivan na doping testu.

– U teniskom svetu se ne otkriva javno kada je neko uhvaćen u korišćenju dopinga, niti koliku je kaznu dobio, ali se sve sazna kada iznenada igrač po nekoliko meseci ne igra na turnirima. Rafael Nadal je 2013. godine imao “čuvenu povredu”, zbog koje nije igrao sedam meseci, ali mi znamo da je u stvari bio pozitivan na doping testu – rekla je Bašelo u televizijskom intervju za kanal “Grand 8″.

Povodom ove izjave oglasio se i Nadal:

– Ja sam kompletno čista osoba. Verujem u sport i njegove vredosti – rekao je Nadal i dodao:

– Nikada ništa nisam krio u svojoj karijeri. Ja sam primer deci, i ako radim nešto loše onda bih lagao sebe, ne moje rivale. Uvek sam bio transparentan. Tada sam radio PRP metodu za oporavak kolena – rekao je Nadal , koji je potom i tužio Bašelo zbog optužbi da je koristio doping.

 

 

(Telegraf.rs)