PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

TUŽNO: Uspešni sprinter sad je beskućnik u Londonu!

Objavljeno: 12.03.2015 09:11Izvor: Kurir

Džimi Toronka, koji je nestao u avgustu posle Igara komonvelta, izgubio porodicu i preživljavao na ulicama




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Najbolji sprinter iz Sijera Leonea, 20-godišnji Džimi Toronka, koji je nestao prošlog avgusta tokom Igara komonvelta u Glazgovu, živi kao beskućnik u Londonu!

Sportistu su posle pet meseci slučajno priveli policajci jer mu je istakla boravišna viza, a novinari Gardijana preneli su njegovu neverovatnu priču. Ovaj mladić, koji ne želi da se vrati u domovinu jer strahuje od ebole koja mu je oduzela celu porodicu, sanja da ponovo počne da trenira.
- U Sijera Leoneu nemam više porodicu, svi su pomrli od ebole. Ako me vrate tamo, mogu samo da se ubijem. Čak sam i lutajući ulicama Londona pomišljao na samoubistvo, jer više nisam mogao da izdržim. Samo želim da se posvetim obrazovanju i da postanem dobar atletičar, sanjam o tome da budem najbolji sprinter sveta ili jedan od najboljih - kaže Toronka, čija je priča uzdrmala sve na Ostrvu.
- Igre komonvelta bile su velika šansa za mene, planirao sam da osvojim medalju za moju zemlju. Na dan trke saznao sam da mi je ujak umro od ebole. Nisam mogao da prestanem da plačem - dodao je.

Kad su Igre završene, nije mogao da se vrati u domovinu, jer nije bilo avionskih letova. Da sve bude gore, ukradena mu je torba s novcem i pasošem. Zimu je preživeo vozeći se besciljno gradskim autobusima i spavajući na javnim mestima.
- Molio sam prolaznike da mi daju sitniš kako bih kupio nešto da pojedem, a bilo je dana kad uopšte nisam imao za hranu - opisuje svoj život Džimi.

Gardijanov tekst pokrenuo je javnost i policiju, te je sprinteru počela da stiže pomoć u hrani i odeći, a mnogi mu nude smeštaj, pa čak i novac za novi početak. Džimi Toronka u međuvremenu je zatražio azil i pušten je na slobodu. Veruje da će njegov slučaj pozitivno biti rešen i da će uskoro stati na atletsku stazu.

Teška sudbina

USVOJEN SA PET GODINA

Majka Džimija Toronke Jelikatu Kargbo radila je kao doktorka u policiji, a prošlog leta umrla je od ebole. Međutim, ta porodica, koja je nastradala od bolesti, usvojila ga je kad je imao samo pet godina. Džimijevi pravi roditelji najverovatnije su ubijeni tokom građanskog rata u Sijera Leoneu.