PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

ISTORIJA CRNO-BELIH: Franjo Tuđman nije osnovao Partizan, saznajte ko jeste

Objavljeno: 21.01.2015 22:08Izvor: Kurir

Među ljudima koji su pokrenuli osnivanje FK Partizan u toj publikaciji navedeni su Svetozar Vukmanović – Tempo, Mijalko Todorović, Peko Dapčević i Ratko Vujović – Čoče




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Ne tako retko u javnosti se mogla čuti teorija da je bivši predsednik Hrvatske Franjo Tuđman učestvovao u osnivanju Fudbalskog kluba Partizan. Dodaje se i da je Tuđman zaslužan za crno-bele boje Partizana, koji je do tada nosio crveno-plave boje.

Povodom ovakvih spekulacija poznati sportski novinar Željko Pantić priložio je knjigu o istoriji fudbalskog kluba iz Humske, koja datira iz 1970. godine "Četvrt veka istorije FK Partizan".

Među ljudima koji su pokrenuli osnivanje FK Partizan u toj publikaciji navedeni su Svetozar Vukmanović – Tempo, Mijalko Todorović, Peko Dapčević i Ratko Vujović – Čoče.

"S obzirom da je izdanje iz 1970. godine, "hrvatsko proleće" i MASPOK tada nije bilo pokrenuto, tako da nije bilo nikakve potrebe da se knjiga nacionalno cenzuriše ili „pegla“. Duboko u komunizmu, drugarice i drugovi. Detaljno je opisano kako je napravljen Partizan. Koliko je Franjo Tuđman prenaglašen u istoriji Partizana govori i što ga uopšte nema među onima kojima su dodeljene zlatne i srebrne plakete ili zahvalnice. Ako je on „rodio“ Partizan, ako je dao crno-bele boje Partizanu, a tada je bio visoki komunistički funkcioner, nije bilo razloga da on ne dobije bar zahvalnicu, što samo pokazuje koliko je on nebitan u istoriji Partizana. Koliko smo mi skloni da od jednog sportskog rivaliteta napravimo međunacionalnu mržnju među ljudima iz istog naroda. Gde su ti Hrvati, vidim da ih nema", rekao je Pantić.