PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

Država Srbija kaznila Milicu Mandić i Velju Stjepanovića! Evo i kako!

Objavljeno: 19.01.2015 18:46Izvor: Telegraf.rs

U raspodeli budžetskih sredstava bez para u ovoj godini ostali su Tekvondo i Plivački savez, čiji su takmičari prethodnih godina doneli pregršt medalja Srbiji




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Mere štednje u ovoj godini zahvatiće mnoge, pa i one koji su donosili mnogo radosti srpskoj naciji. Ova 2015, predolimpijska godina u kojoj se naši sportisti bore za plasman na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, neće zaobići ni Ministarstvo prosvete i sporta koje je smanjilo budžet koji će podeliti savezima u ovoj godini.

Prošle godine je on iznosio 1.676.515.000 dinara, a sada 1.605.559.000 dinara.

Međutim, najviše bode oči činjenica da će neki trofejni sportovi ostati bez dinara. Čak pet saveza je ostalo bez ijednog dinara državne pomoći, a među njima su Plivački savez Srbije i Tekvodno savez.

Nezvanično objašnjenje za ovakav odnos i potez Ministarstva prema ovim trofejnim sportovima jeste neka vrsta kazne zbog finansijske nediscipline prethodnih godina.

Najgore u svemu tome je što će ispaštati sportisti, i to ne oni koji ostvaruju polovične uspehe, već oni koji važe za neke od najboljih na svetu.

Foto: Tanjug/Miloš Jelesijević

Foto: Tanjug/Miloš Jelesijević

Tako će za pomoć država ostati uskraćena jedna Milica Mandić, devojka koja je donela prvu zlatnu olimpijsku medalju Srbiji od osamostaljenja?! Milica je u ovu godinu, u kojoj je čeka borba za odlazak u Rio, ušla kao prva na svetskoj i olimpijskoj rang listi!

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

Osim nje, bez novčane pomoći ostaće i Velimir Stjepanović, momak koji je prethodnog leta postao dvostruki evropski šampion u plivanju i koji je, uprkos brojnim pritiscima, odlučio da pliva za zemlju svog porekla, iako je rođen u Abu Dabiju.

Zaista bi zbog ovakvih ljudi i sportista trebalo da se nadležni zapitaju – da li ovi momci i devojke zaslužuju da se tako odnose prema njima?

FOTO: facebook/Velimir Stjepanovic

FOTO: facebook/Velimir Stjepanovic

Bez sredstava iz budžeta Ministarstva sporta ostao je i Mačevalački savez, čiji sportisti beleže sve bolje rezultate, Savez za sportski ribolov i Sportski savez Kosova i Metohije.