PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

Amerikanka koja igra za Srbiju peva himnu Bože pravde, a fudbaler koji je rođen ovde ne želi!

Objavljeno: 28.06.2015 11:15Izvor: Telegraf.rs

Američka košarkašica koja igra za Srbiju insistirala da nauči reči himne kako bi mogla da je peva pred svaki meč na Eurobasketu




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije prvi put u istoriji ima strankinju u timu. To je Amerikanka Danijel Pejdž koja je na poziv selektorke Marine Maljković bez ikakvog finansijskog uslova pristala da igra i pomogne selekciji srbije da se plasira na Olimpijske igre i osvoji neku medalju na Eurobasketu.

Kao što već znate Srpkinje su se plasirale u finale Evropskog prvenstva, čime su za sada obezbedile završne kvalifikacije za Igre u Riju 2016.

Veliku zaslugu u ovom uspehu ima i pomenuta Amerikanka Danijel Pejdž koja se odlično uklopila u tim. Čak je i insistirala da nauči himnu “Bože pravde”  kako bi mogla da je peva sa drugaricama pre svakog meča.

Adem Ljajić jedini nije pevao ”Bože pravde” (VIDEO)

I PEVALA JE iz sveg glasa pre svake utakmice što možete da vidite na videu. Njen srpski možda nije tako dobar ali je naučila reči i trudi se da peva. Ovo samo govori o tome koliko ne treba biti isključiv, jer što bi neka Amerikanka pevala našu himnu kad nema nikakve veze sa Srbijom osim što nosi dres na Eurobasketu? Niko čak i nije insistirao na tome.

Pogledajte video:

Opet, imamo potpuno drugačiji primer gde jedan naš fudbaler koji je rođen ovde, govori srpski jezik ne želi da peva Himnu Srbije igrajući za reprezentaciju u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo.

Čak je i u početku pristao i potpisao da će pevati kada je tadašnji selektor fudbalera Siniša Mihajlović tražio to od igrača.

VI STE TAKO REKLI: Ne zanima nas da li Ljajić peva himnu, bio je najbolji protiv Portugalaca! (FOTO) (VIDEO)

Želeo je da stvori neko jedinstvo toko važnih kvalifkacija, a oko čega igrači mogu da se ujedine nego oko zastave, grba i himne zemlje za koju igraju.

Ljajić je pristao, ali već posle prvog meča je izbačen iz reprezentacije jer Mihajlović je primetio da nije pevao himnu. Digla se velika polekima, više je čak ljudi bilo na strani Ljajića, kao ” Šta ima njega neko da tera da peva himnu ako neće”

Ili ” Koga briga da li će da peva, važno je da igra dobro i daje golove” 

– Volim Srbiju to je moja zemlja. Žao mi je što se sve to izdešavalo. Poštujem svakoga ali ako ne poštujem sebe onda niko više ne može da me poštuje – rekao je tada Ljajić.

MIhajlović je objasnio zašto je udalji Ljajića i istakao da to nije ništa lično protiv njega već je to deo principa.

Otac Adema Ljajića, Sahmir objasnio je kako se desilo da njegov sin ne peva himnu Bože pravde i izvinio se svim građanima Srbije.

Srbija nije uspela da se plasira na SP iako je Mihajlović na kraju kvalifikacija napravio dobru atmosferu i timsku igru. Ipak, on je oteran i od tada su dovođeni razni selektori, ali niko nije uradio ništa.

Naslednik Mihajlovića, Dik Advokat vratio je Ljajića u tim, ali ništa nije uradio. Novi selektor Radovan Ćurčić takođe je igrao u timu sa Ljajićem i NIŠTA nismo uradili. Ne zbog Adema Ljajića već zbog atmosfere celokupne ekipe i ostalih igrača.

Ali, nije to poenta. Ako jedna Amerikanka koja nema veze sa Srbijom može da peva himnu, iako joj ova zemlja nšta nije dala, onda može svaki sportista Srbije, ukoliko se to od njega zahteva. Kao što je bio slučaj sa Ljajićem.

Nije ovde Ljajić kriv, on je odlučio da ne peva i to je ok, jer nije ni bio deo tima Siniše Mihajlovića koji je insistirao na tome, ali krivi su oni koji su ga vraćali u tim, jer nije on toliki as da može da nas sam odvede na Mundijal ili Euro, pa da mu se gleda kroz prste. A javno je priznao da ne želi da peva himnu..

Znači sportisti koji je odbio da peva himnu, se šalje poruka da je on iznad svega. Da je iznad države i njenih nacionalnih obeležja.Da li je to interes naše nacije i sporta?

Jer ako ne poštujemo zemlju iz koje smo u kojoj živimo i za koju igramo, kako ćemo da poštujemo sami sebe? I kako će drugi da nas poštuju?