PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

JOŠ 6 SATI, CEO SVET ĆE GLEDATI OVAJ DUEL! Srbija napada Ameriku u borbi za zlato! (VIDEO) (FOTO)

Objavljeno: 21.08.2016 15:18Izvor: Telegraf.rs

Srpski košarkaši igraju treći duel sa Amerikancima u poslednje dve godine, a to je od početka bio cilj selektora Saše Đorđevića - što više duela sa drim timom




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Košarkaški spektakl sprema se u Riju! Poslednja utakmica Olimpijskih igara spojila je Srbiju i Sjedinjene Američke Države u borbi za zlato (20.45 RTS).

Biće ovo poslastica za ceo svet koji će sigurno pratiti ovaj meč i videti koliko je to Srbija napredovala u odnosu na 2014. godinu kada su ove dve ekipe igrale u finalu Mundobasketa.

Tada je bilo plus 37 razlike za drim tim, ali tadašnje reči srpskog selektora jasno su pokazale put. Čuda se dešavaju u sportu, i ljudski je verovati, a ako “orlovi” pobede na ovom meču, to će biti najveći uspeh košarke na ovim prostorima računajuči i bivšu SFRJ.

– Moramo da dolazimo u situaciju da što češće igramo sa Amerikancima, samo tako igrači mogu da napreduju. Kada igrate sa najboljima, postajete i vi najbolji. Naravno, oni su najbolji tim na Igrama i biće spremni za nas, ali nama će biti zadovoljstvo- rekao je Đorđević tada.

I tako je i bilo. Već drugi susret ove dve selekcije desio se u Riju u grupnoj fazi takmičenja. SAD su trijumfovle sa 94:91. Osim lošeg početka i prvih 10 minuta, Srbija je ovaj duel odigrala u egalu sa drim timom.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Na kraju smo imali i šut za produžetak, što nijednoj ekipi nije pošlo za rukom na Igrama. Ovo je treći susret i videćemo koliko naši momci mogu ovog puta. Sigurno im samopouzdanja ne nedostaje, volje, želje, hrabrosti imaju.

I ono što je najbitnije, a rekao je selektor Đorđević postoje dva načina kako da se igra sa amerikancima

– Možemo da igramo ovu utakmicu, ili možemo da igramo da pobedimo. Na igračima je da izaberu – poručio je srpski selektor.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Nema sumnje da će ključ biti u odbrani. Srbija mora koliko god to može da odigra jaku, agresivnu i korektnu odbranu na protivničkim igračima. Za napad smo sigurni da će biti ideje, vizije, kreacije, ali ono što nas u životu drži je defanziva.

– Imamo talenat da loptu lepo dodajemo u napadu, ali naš DNK-a tradicionalno ne prihvata odbranu. To nije nešto što volimo, kada dođe vreme da se trenira odbrana svi su umorni.  Međutim, protiv Australije smo igrali fenomenalno odbranu. Trudimo se da tako igramo – rekao je Đorđević.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Što se tiče statistike ne zaostajemo mnogo za Amerikancima. Oni su najefikasnija napadačka ekipa sa 101,6 poena po meču, dok smo mi četvrti sa 85,6 poena. Što se tiče šuta za dva poena tu smo bolji sa procentom od  54,5, dok Ameri imaju sa 53,6 %

U šutu za tri poena SAD su najbolji sa 37.6 % ubačenih, dok Srbija ima 35,7 %. Što se tiče skoka, tu SAD dominira sa 44, 3 skoka po meču (15,6 ofanzivnih i 28,7 u odbrani) Srbija je na 8. mestu sa 36,4 skoka od čega 11 u napadu. Za ovaj meč treba nam mnogo više skokova.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Ono što je bi u ovoj utakmici mogla da bude prednost Srbije to je kracija, fora, vic. Na prošlom meču prodali smo im nekoliko utrčavanja iza leđa,  bacali ih u vazduh na finte šuta, izluđivali ih dodavanjima. Bitno je samo da izdrže u toj kontakt igri meso u meso.

Lepo kaže ona scena iz filma “Nebeska udica” kada Nebojša Glogovac pita sina “Jel znaš kako se postaje šampion?

– Tako što izađeš na teren i pobediš kad je najteže.

 

 

(Telegraf.rs)