PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

Ispovest Litvanca iz grotla Pionira: Snimao sam navijače i odjednom osetio ruku na vratu

Objavljeno: 23.04.2015 18:34Izvor: Telegraf.rs

- Kada sam se okrenuo video sam ispred sebe Srbina, koji mi je drugu ruku stavio na objektiv kamere i rekao da ne snimam. Ubrzo sam obrisao dve fotografije na kojima je on - priča Manto Vekter




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Litvanija je zemlja u kojoj je košarka sport broj jedan. Pomno se prate i dešavanja u ABA ligi, a naročito utakmice beogradskih večitih rivala. Partizan je tokom više od decenije u Evroligi postao pravi brend Srbije, a nešto slično uradila je i Crvena zvezda u poslednje dve sezone u najelitnijem takmičenju. Atmosfera iz Pionira i Arene se prenosila širom Evrope, koja se divila spektaklima, koje su iz vikenda u vikend pravili Grobari i Delije.

Tako je i devetnaestogodišnji momak iz Kaunasa Manto Vekterputem malih ekrana zbog Grobara zavoleo Partizan.

Sanjao je da ode na košarkaški večiti derbi u Beogradu. Sajt basketnews.lt je u saradnji sa jednim kazinom organizovao takmičenje u kome bi jedan od dobitnika kao nagradu dobio posetu srpskoj prestonici, gde bi prisustvovao i večitom derbiju.

Vekteris je bio srećni dobitnik i zajedno sa fotografomModestasom Galiunaijem otputovao je za prestonicu Srbije, gde je prisustvovao trećem meču plej-of serije.

– Utakmica je odigrana u Pioniru, koji može da primi 7000 gledalaca, i koji je kao i obično bio pretrpan. Zaljubljenici u košarku su stajali na nogama u krcatoj hali već sat vremena pre utakmice. Vikali su, pevali i zviždali sve vreme. Ono što vidimo na TV-u je samo deo onoga što sam video u hali Pionir uživo – počeo je Manto priču na sajtu.

Printskrin: Youtube/BasketNewslt

Printskrin: Youtube/BasketNewslt

Angažovano je  na stotine policajaca, radnika obezbeđenja, pasa… bilo je na hiljade fanova, ali zaprepastio sam se kad sam video golubove koji lete unutar hale. Ovakav prizor je potpuno neuobičajen u očima stranca, ali ne i za lokalne navijače – rekao je iznenađeni Litvanac, i nastavio sa opisivanjem dešavanja koja su ga iznenadila.

- Iako u Pioniru postoje veliki znakovi na kojima je istaknuto da je zabranjeno pušenje, to se ignoriše. Ne samo da navijači puše, već sam primetio i policajce kako krišom uvlače dim.

Litvanac je doživeo i bliski kontakt sa navijačem Partizana, što mu nije bilo nimalo prijatno i posle toga je morao da obriše njegove fotografije koje je zabeležio.

- Hteo sam da snimim navijača koji puši i odjednom sam sam osetio ruku na vratu. Kada sam se okrenuo video sam ispred sebe Srbina, koji mi je stavio ruku na objektiv kamere i rekao da ne snimam. Nisam stigao ni da odreagujem, i morao sam da obrišem dve njegove fotografije koje sam napravio. Naučio sam iz toga da fotografi i kamermani treba unapred da budu upoznati kakav je rad u Beogradu.

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

U halama u Litvaniji očigledno vladaju druga pravila, i navijači su drugačijeg temperamenta. Litvance je posebno iznenadilo i to što su navijači u Pioniru bacali smeće van kante.

– Navijači u halama ništa ne bacaju u kante, tokom cele utakmice grickaju semenke suncokreta i bundeve i pljuju ostatke sebi pod nogama, da tako da posle utakmice tribine liče na smetlište.

Takođe, Manto nije mogao da veruje koliko se tvrdih predmeta ubacuje na parket ukoliko se navijačima ne dopadne sudijska odluka, a šokiralo ga je kada je video da pojedinci ubacuju čak i telefon.

Evo čime su gađali košarkaše Zvezde! (FOTO)

– Ako navijači nisu zadovoljni, dešava se pobacaju gomilu predmeta. Pored mene je stajao jedan navijač, koji izvadio telefon i pogledao okolo… I tako bi bila šteta, ali on je skinuo skinuo masku, kako ”oružje bilo ubojitije” i bacio telefon direktno na teren.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Gost iz Litvanije je opisao i sutuaciju koju je opisao kao  je verovatno povezana sa izbacivanjem Zvezdinog rukovodstva, ali i određenog broja vođa Delija, među kojima je bio i Stevan Sojić, koji se na četvrtom meču sukobio sa trenerom Partizana Duškom Vujoševićem.

PARTIZAN: Ko je huliganu sa šipke dao šansu za napad na trenera Vujoševića?

ZVEZDA: Vujošević napao člana Uprave sa fakultetskom diplomom!

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

– U četvrtoj četvrtini je došlo do sukoba između navijača i policije, ali se brzo smirio. Samo je policajac podigao ruku i grupa od oko 20 navijača dobrovoljno je napustila halu. Pokušao sam da snimim tu situaciju, ali čim sam ustao i otvorio kameru, sa druge strane mi je preklopljen objektiv. Stoga, iako ako se čini da nema pravila kada je snimanje u pitanju, ona ipak postoje – zaključio je Manto Vekter

Pogledajte i sami video reportažu Litvanca, u kojoj je prikazan put u Beograd, dešavanja pre meča, ali i u samoj hali, gde su doživljaji opisani iz njegovog ugla.

(Telegraf.rs)