PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

ŠTA JE PRIORITET SRPSKOG FUDBALA: Igranje za klub ili reprezentaciju?

Objavljeno: 25.07.2014 14:09Izvor: Telegraf.rs

Kako sad, uoči odlučujućeg meča protiv Bugarske za plasman u polufinale EP za mlade u fudbalu, selektor Veljko Paunović da nađe zamenu za mladog Partizanovog igrača Andriju Živkovića i čija će biti odgovornost ako se Srbija ne plasira dalje?




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Slučaj mladog fudbalera Partizana Andrije Živkovića podelio je fudbalsku Srbiju.

U mometu kad je njegov klub jedva izbegao bruku na Farskim Ostrvima u kvalifikacijama za Ligu šampiona, Živković je bio s reprezentacijom do 19 godina na Evropskom prvenstu u Mađarskoj, kao jedan od ključnih igrača u borbi za plasman na Svetsko prvenstvo sledeće godine. Sad je, na zahtev crno-belih, vraćen u Beograd kako bi bio s klubom kojem je potreban, isto kao nacionalnoj selekciji.

Postavlja se nekoliko pitanja:

- Da li madi igrači treba sa svojim klubom da učestvuju u borbi na evro-sceni ili da s vršnjacima biju bitku za nacionalni tim?

Foto: partizan.rs

Foto: partizan.rs

- Šta je bitnije – klub ili reprezentacija?

- Da li  o tome treba doneti jedinstvenu odluku ili rešavati od slučaja do slučaja, i ko to treba da odredi?

Iako se situacija ponavlja iz godine u godinu, posebno leti, ova situacija nije regulisana zvanično. Zamenik direktora za mlađe selekcije Mitar Mrkela kaže da klub ima pravo da odluči šta će biti s igračem.

Uvek je ovako kad se EP za mlade odigrava u FIFA terminu. Međutim, stvar je jasna: klub odlučuje da li je igrač potreban u tom momentu ili može da igra za reprezentaciju! Videli smo kako su nemački timovi sve svoje kvalitetne igrače ustupili nacionalnom timu na Svetskom prvenstvu. Očekujem da će i naš Savez u narednom periodu doneti pravilo po kojem će sve funkcionisati – kaže Mrkela.

Foto: Tanjug/Dragan Stanković

Foto: Tanjug/Dragan Stanković

Na pitanje kakva je komunikacija na relaciji FSS-klub i kakav je bio dogovor s treneromPartizana Markom Nikolićem, Mrkela kaže:

- Nije tačno ono što su mediji preneli da nismo pričali s Nikolićem. Dogovorili smo se da Živković i Pantić budu priključeni reprezentaciji. Međutim, sad su crno-beli odlučili da promene tu odluku, i mi tu ne možemo ništa – priznaju u Savezu.

S druge strane, selektor reprezentacije do 19 godina Veljko Paunović razume odluku Partizana.

Andrija Živković

Foto: Milena Đorđević

Još ranije smo morali da budemo spemni na kompromis kad su nam crno-beli ustupili Živkovića. Isto tako i njegov odlazak u Beograd moramo da prihvatimo. Biće to veliki hendikep za nas jer je jedan od najboljih igrača EP. Međutim, moraćemo da se organizujemo i bez njega - kaže selektor.

Bez obzira na njegovo razumevanje, gore navedenim pitanjima treba dodati:

Kako sad, uoči odlučujućeg meča za plasman u polufinale EP, Paunović da nađe zamenu za Živkovića, i čija će biti odgovornost ako se ne plasiramo?