PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

SRAMNO: I FIFA primila Kosovo!

Objavljeno: 13.05.2016 21:23Izvor: 24sata.rs

Posle Evropske kuće fudbala, i FIFA je poklekla! Na 66. Kongresu u Meksiko Sitiju, takozvana država Kosovo postala je punopravni član Svetske fudbalske organizacije.




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Stopama UEFA, krenula je i FIFA... Nakon Kongresa u Budimpešti na kojem je Evropska kuća fudbala prekršila Staut i kao punopravnog člana primila Kosovo, ova takozvana država postala je i član Svetske kuće fudbala.

Pitanje prijema Kosova je bila 15, poslednja tačka dnevnog reda i došla je na red posle više od četiri sata zasedanja. Od 209 članica FIFA za prijem ove države glasala je 141.

Kosovu je bilo potrebno 105 glasova da bi bi postalo punorapvni član FIFA i ovako je steklo pravo učešća u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.

Kongres u Meksiku bio je prvi na kojem je predsedavao novi predsednik FIFA Đani Infantino. Osim Kosova, prijem u FIFA treba da dobije i Gibraltar, koji je još pre dve godine postao član UEFA.

Fudbalski savez Srbije u Meksiko Sitiju predstavljaju potpredsednik Željko Kojić i generalni sekretar Nebojša Ivković, a predsednik FS Kosova Fadilj Vokri je sa svojim političkim saveznicima već nedeljama angažovan na lobiranju za prijem u FIFA.

- Srbija je nedavno u Budimpešti pokušala svim snagama da nekako odloži ili da izbaci iz dnevnog reda naš prijem u UEFA, ali nije uspela. Mislim da je pravda možda zakasnila, ali je stigla. Na ovom kongresu FIFA, mislim da će biti još bolje nego što je bilo u UEFA - u svom stilu je Vokri najavio glasanje u Meksiko Sitiju.

Inače, pravni tim Srbije je odmah posle Kongresa UEFA na kojem je Kosovo postalo 55. članica najavio da će uložiti žalbu Sportskom sudu u Lozani.