PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

Ovi derbiji će zapaliti gradove za vikend!

Objavljeno: 20.02.2015 20:19Izvor: Telegraf.rs

Vikend pred nama donosi nekoliko velikih derbija između lokalnih rivala




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Derbi lokalnih timova uvek znači više od tri boda! To je utakmica za istoriju, protiv najvećeg rivala, za navijače, gde se pokazuje ko je gazda u gradu narednih meseci! Vikend pred nama donosi nam nekoliko takvih utakmica, koje ćemo vam bliže predstaviti u ovom tekstu.

Ovo nisu svetski poznati derbiji, poput duela Barsa – Real, gde vidimo vanzemaljce na terenu, ali ne i toliko vatre na tribinama.

Mečevi koji su pred nama u sebi kriju baš tu vatru i strast, koja pali stadione i gradove u kojima se igraju. Utakmice za koje navijači njihovog kluba žive!

Samdorija – Đenova

Derbi dela Laterna, kako u Italiji zovu derbi Đenove, jedan je od najstrastvenijih lokalnih derbija na svetu.

Stadion Luiđi Feraris, koji može da primi 36 348 gledalaca, biće poprište velikog derbija između Sampdorije i Đenove po 91. put.Samdorija je uspešnija sa 33 pobede, Đenova ih ima 23, a 34 su završene remijem. Obe ekipe beleže solidne rezultate ove sezone i bore se za mesto u Evropi naredne sezone.

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

 

Međutim, ekipa Siniše Mihajlovića ne dočekuje gradski derbi u najboljem raspoloženju, pošto je na poslednjih pet utakmica osvojila svega dva boda, i doživela je tri poraza, od kojih je posebno ubedljiv bio protiv Torina (5:1).

Njihov trener je u igračkim danima nekoliko puta igrao ovu utakmicu, i sigurno će znati kako da posavetuje svoje igrače, ne bi li baš protiv večitog rivala prekinuli loš niz. Sa druge strane, Grifoni su popravili formu u poslednje vreme, i protiv Sampdorije će juriti treću uzastopnu pobedu.

Osim Mihajlovića, još jedan Srbin će najverovatnije biti učesnik ovog derbija – prvotimac Sampdorije Nenad Krstičić.

Ekipe su tokom istorije imale promenljive rezultate, ispadale su u niže rangove pa se ponovo vraćale u Seriju A. Đenova je osvojila čak devet titula u Italiji i jedan je od najtrofejnijih klubova na ”čizmi”. Međutim, poslednji pehar je osvojila davne 1924. godine.

Samp u svom muzeju ima jedan pehar šampionata Italije, osvojen 1991. godine, kada je ova ekipa bila značajno ime i u evropskim okvirima. Mnogima je poznato i da je godinu dana kasnije igrala i finale Lige šampiona.

Derbi Đenove je jedan od najstrastvenijih na svetu! Ovaj će osim prestiža nositi i veliki ulog, pošto bi pobednik značajno približio svoju ekipu mestu koje vodi u Evropu, a udaljio bi rivala. Navijači se uvek potrude da spektaklularnim koreografijama i vatrenim navijanjem pomognu ekipi, i poremete rivala. U subotu će sve stati u Sampdoriji i jedina tema biće derbi na Marasiju.

Panatinaikos – Olimpijakos

Ne treba mnogo pričati o rivalstvu koje postoji u Atini između Panatinaikosa i Olimpijakosa. Vatreni temperament Grka odražava se i na utakmicama, gde se stvara paklena atmosfera.

Bakljade koje zapale ceo stadion često su deo kolorita na tribinama kada igraju ovi rivali. Navijači obe ekipe poprilično su ekstremni kada je u pitanju mržnja prema rivalu.

Postoje posebni kvartovi grada gde je zabranjeno nositi crvenu ili zelenu boju. Često su navijačke prostorije na udaru protivničkih navijača, koji ih na njih bacaju čak i bombe i molotovljeve koktele.

Rivalstvo koje se retko viđa i mržnja između pristalica ove dve ekipe u prošlosti je često uzrokovala velike nerede, gde je bilo i smrtnih ishoda.

Zato već godinama unazad na utakmicama ovih rivala nemamo pravi navijački okršaj na tribinama, pošto je ulaz omogućen samo pristalicama domaćina – u ovom slučaju će to biti Panatinaikos, pa na tribinama možemo očekivati pravi zeleni pakao.

Ovaj derbi će biti izuzetno bitan i što se tiče rezultatske važnosti. Za razliku od prethodnih godina, kada je Olimpijakos bio mnogo ubeljiviji, i znatno ranije obezbeđivao titulu, dok je Panatinaikos bio u velikim rezultatskim problemima, sada su ekipe na prva dva mesta na tabeli, a razlika je samo šest bodova.

Ovo  će biti 190. derbi Atine, i crveno  beli su znatno uspešniji sa 76 pobeda, naspram 47 Panatinaikosovih, a 66 puta nije bilo pobednika.

Fluminense – Vasko da Gama

Jedan od najviše puta igranih derbija je duel između Fmuminensea i Vaska da Game. Ove dve ekipe će se sastati po 353 put! Toliko veliki broj uzrokovan je specifičnim sistemom koji postoji u Brazilu, u kome ima nekoliko podeljenih šampionata tokom godine.

Vasko ima 137 pobeda, Fluminense 113, a 102 puta nije bilo pobednika. Veliki derbi Rio de Žaneira nosi i veliki rizik, jer je poznato da su navijači u Brazilu veoma temperamentni, te često možemo da vidimo i fenomenalnu atmosferu, ali nažalost, i velike nerede, u kojima neretko bude i žrtava.

Nadajmo se da takve scene nećemo videti za vikend, a već da će na tribinama biti samo spektakl kakav navijači ove dve ekipe znaju da naprave. U sledećem video snimku možete videti kako vatreno bodre svoju ekipu.

Amerika Mineiro – Atletiko Mineiro

U Brazilu se tokom vikenda igra još jedan veliki gradski derbi. U Belo Horizonteu se sastaju Amerika Mineiro i Atletiko Mineiro, koji je poznat kao derbi masa, zbog velikog broja ljudi koji navija za ove dve ekipe. Ovo će biti čak 394. meč između ove dve ekipe. Atletiko Mineiro je skoro duplo uspešniji sa 194 pobeda, naspram 102 Amerike. Na poslednjih pet utakmica tri puta je pobedio Atletiko, a dva puta je bilo nerešeno.

Navijači obe ekipe su veoma vatreni, i na tribinama će sigurno biti pravi spektakl. Ostaje da se nadamo, kao i za derbi Rio de Žaneira, da i u Belo Horizonteu neće biti neželjenih navijačkih nereda.

U priloženim video snimcima možete videti sa koliko strasti bodre svoju ekipu, i nesumnjivo nas očekuje pravi navijački spektakl u okršaju dva lokalna rivala.

Vikend nam donosi još dva lokalna derbija u zapadnoj Evropi. Nisu toliko vatreni kao derbiji Atine, Đenove, ili brazilskih gradova, ali u sebi nose veliko rivalstvo.

Grashopers – Cirih

U derbiju Ciriha će se sastati Grashopers i Cirih. Ovo je jedini gradski derbi u Švajcarskoj, što ovom meču daje posebnu važnost. Rivalstvo između ove dve ekipe je veliko. Podela među navijačima je izvršena na staleškom osnovu, pa tako za Grashopers navija gradska elita, dok FK Cirih smatraju radničkim klubom.

Obe ekipe imaju bogatu i trofejnu istoriju. Grashopers  je osvojio 28 titula i ima 18 trofeja Kupa u Švajcarskoj. Cirih je manje uspešan sa 12 titula i 7 pehara kupa.

Iako Švajcarci ne važe za preterano temeramentne ljude, ciriški derbi je pravi izuzetak, jer na tribine ključaju na utakmicama velikih rivala.

Nica – Monako

Poslednji meč koji ćemo vam predstaviti je derbi Azurne obale. Lokalni derbi između Nice i Monaka nosi veliko rivalstvo.

Navijači sa posebnom strašću iščekuju ovaj duel. Nekoliko godina ranije, dogodio se veliki incident na utakmici ovih rivala.

Navijači Nice su pobesneli zbog isključenja svog igrača u završnici meča pri rezultatu 3:2 za Monako. Nekoliko navijača Nice je uletelo na teren i napalo pristalice Monaka, zbog čega je njihov klub naredne utakmice igrao pred praznim tribinama.

Petak

Nica – Monako

Subota

Sampdorija – Đenova

Grashopers – Cirih

Nedelja

Panatinaikos – Olimpijakos

Fluminense  – Vasko da Gama

Amerika Mineiro – Atletiko Mineiro