PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

NAJVEĆA TAJNA SRPSKOG FUDBALA: Upravnik Golog otoka koga su zvali Zver stvorio je Crvenu zvezdu!

Objavljeno: 10.12.2014 23:53Izvor: Telegraf.rs

Jedan broj Delija nikad mu neće oprostiti što je na Golom otoku bio tako okrutan prema sopstvenom narodu, dok drugi tvrde da je mnogo bitnije to da je voleo Zvezdu i ono što je uradio za nju. Ovo je priča o Nikoli Bugarčiću




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

U trenutku kad se u Crvenoj zvezdi bira novi predsednik, (po svemu sudeći, to će bitiSvetozar Mijailović), ali i novo rukovodstvo kluba, odlučili smo da se vratimo u malo dalju prošlost kluba iz Ljutice Bogdana i podsetimo se jednog čoveka koji je na neki način postavio temelje uspeha čija je kruna bilo osvajanje Kupa šampiona 1991. godine u Bariju. On i dalje izaziva veliku polemiku među navijačima.

Reč je o Nikoli Bugarčiću koji je bio predsednik Skupštine crveno-belih od 1968. do 1977. godine. U tom periodu stvorio je jak i stabilan evropski klub koji je bio dominantan u bivšoj Jugoslaviji, ali i ostvario značajne rezultate na međunarodnoj sceni.

Više puta je govorio da su mu po dolasku na Marakanu glavni cilj trofeji u domaćim takmičenjima i izlazak u Evropu i takmičenje u Kupu šampiona. Što je naumio to je i ostvario, jer je u tih devet godina njegovog predsednikovanja ovaj tim osvojio četiri titule prvaka Jugoslavije, tri Kupa Maršala Tita i došao do polufinala Kupa šampiona 1971.

Zajedno s generalnim sekretarom Sobodanom Ćosićem stvorio je igrački jaku ekipu, predvođenu Draganom Džajićem i Stanislavom Karasijem na terenu, a Miljanom Miljanićem na klupi. Za vreme njegovog mandata završena je izgradnja stadiona ipostavljeni su reflektori na Marakani.

Foto: Twitter/Red Star Belgrade

Foto: Twitter/Red Star Belgrade

Presrećan sam što je u vreme mog mandata na čelu Skupštine kluba dovršena izgradnja stadiona, a posebno se ponosim činjenicom da smo postavili reflektore. Zvezda četiri-pet puta godišnje napuni stadion, što je još jedan podatak za ponos – svojevremeno je isticao Bugarčić uz napomenu da mu je najveći uspeh bio povratak Rajka Mitića u klub.

Ipak, uprkos svemu što je uradio, pominjanje njegovog imena oduvek je izazivalo polemiku, raspravu i svađu među Zvezdinim navijačima.

Razlog za to je što je Bugarčić pre dolaska u Ljutice Bogdana bio na funkciji upravnika logora Goli otok i prema svedočenjima mnogih koji su tamo bili zatočeni, bio je užasno brutalan prema logorašima.

Foto: Wikipedia/Pokrajac

Foto: Wikipedia/Pokrajac

Prema njihovoj priči, on je jednom prilikom rekao okupljenima da će ga zapamtiti i da ćejesti jedni druge, a da se ponašao kao “zver od čoveka“.

Upravo zato pristalice crveno-belih nikako ne mogu da se slože oko njega, njegove uloge u klubu i značaja. Jednostavno, jedan broj Delija nikad mu neće oprostiti to što je radio na Golom otoku i što je bio tako okrutan prema sopstvenom narodu, dok ga drugi, pak, uzdižu i govore da je od svega toga mnogo bitnije to da je voleo Zvezdu i ono što je uradio za nju.

Često se može čuti od onih koji su protiv njega da je bio najveća mrlja i sramota u istoriji kluba, da nikakav njegov uspeh s timom s Marakane ne može da poništi ono što je činio pre nego što je došao u Zvezdu, dok oni koje taj period njegovog života ne zanima govore samo pozitivne stvari ističući dostignuća koja je ostvario dok je bio predsednik Skupštine.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Bilo kako bilo, on će definitivno izazivati kotroverze i neslaganja među Delijama, a interesantno je da ga se u klubu nikad nisu odrekli  i nakon svih promena koje su se događale nakon njegovog odlaska.

Jedna anegdota o njemu, koju je, zanimljivo, ispričao Svetozar Mijailović, čovek koji bi sad trebalo da sedne u predsedničku fotelju Crvene zvezde, i to na komemoraciji Nikole Bugarčića 2010. godine, pokazuje koliko je on i kako gledao na navijače crveno-belih i da je zbog njih na kraju i prinudno poslat u penziju.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- Navijače je isticao kao važan faktor našeg kluba. Dobro je poznata njegova poslednja predsednička pobeda u korist kluba. Bilo je to uoči susreta s Ferencvarošem, kad je prodato 92.000 ulaznica, uz stav kluba da televizijskog prenosa neće biti.

- Inače, razlog je bio, jer prenos nije bio najavljen pre početka prodaje ulaznica, pa bi bilo nepošteno prema navijačima. U to vreme na brdu kod Kranja je zasedao Centralni komitet KPJ, a glavni jugoslovenski komunisti su tražili TV prenos. Nikola je morao da bira poštovanje publike ili prenos.

- Kad je stigla poslednja naredba da bude prenosa, on je uzeo sekiru i presekao sva tri strujna kabla i onemogućio prenos utakmice. U roku od 48 sati je bio razrešen funkcije predsednika Skupštine kluba i poslat u prinudnu penziju – ispričao je Mijailović o Bugarčiću.