PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

Na redu je 10. promena JSL u poslednje 22 godine! Koji sistem je najbolji za Srbiju?

Objavljeno: 16.02.2015 12:44Izvor: Telegraf.rs

Iz Zajednice superligaša najavlju promene su formatu sistema takmičenja, koje se nije menjalo od 2009. godine




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Najavljene promene u takmičenju JSL biće desete u poslednje 22 godine. Prisetićemo se kako su izgledala prvenstva u drugačijim formatima takmičenja poslednjih godina.

Čelnici Zajednice superligaša istakli su nedavno da ogromna većina klubova želi promenu takmičenja, i najavljuju uvođenje plej – ofa i plej – auta za narednu sezonu.

Broj klubova u najjačem fudbalskom rangu Srbije varirao je u periodu od 1993. godine do danas između 10 i 21.

Najmanji broj timova bio je u periodu od 1993. do 1996. godine, kada je bilo deset, a najveći u sezoni 1999/00, kada ih je bilo čak 21.

Razmotrićemo svaku promenu sistema u razdoblju od 1993. do 2015. godine i šta su određeni formai takmičenja donosili.

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

Između 1993. i 1996. godine Prva liga je brojala 10 ekipa, koje su igrale četiri kruga takmičenja, što je donosilo 36 prvenstvenih kola. Ovakav sistem koncentrisao je kvalitet ekipa, utakmice su bile neizvesnije, a ljubitelji fudbala su mogli da uživaju u čak četiri večita derbija. U ovom periodu jePartizan osvojio dve titule, Crvena zvezda jednu.

U vremenu od 1996. do 1998. elitni rang je imao 12 ekipa, koje su igrale trokružni sistem sa 33 kola. U poslednjem krugu se domaćinstvo određivalo u skladu sa pozicijom na tabeli. Po jednom su šampioni bili Partizan i Obilić.

Od 1998. do 1999. je broj klubova proširen na 18, igralo se dokružno, ali je prvenstvo prekinuto u 24. kolu zbog NATO agresije na Srbiju, a šampion je bio Partizan.

Sezona nakon toga donela je novi eksperiment. Liga je imala 21 ekipu i igralo se 40 kola u dvokružnom sistemu takmičenja. Prvak je bila Crvena zvezda.

Od 2000. do 2003. godine je ponovo broj takmičarskih ekipa smanjen na 18. Igrao se klasičan dvokružni sistem koji je davao 34. kola. Jednom je prvak bila Zvezda, dva puta Partizan.

Foto: partizan.rs

Foto: partizan.rs

Između 2003. i 2006. godine smanjen je broj klubova na 16, i igralo se dvokružno u 30 kola. Crveno – beli su dva puta osvojili pehar, crno – beli jednom.

Sezona 2006/07 donela je po prvi put – plej of i plej – aut. Superliga je smanjena na 12 ekipa, igralo se dvokružno 22 kola, posle čega je prvih šest ekipa igralo plej – of, dok su se klubovi iz donjeg doma borili za opstanak. Plej of se takođe igrao u dvokružnom sistemu, tako da bi svaka ekipa odigrala 32. utakmice.

Ovaj sistem je donosio bolju koncentraciju kvaliteta lige, neizvesnije prvenstvo i veći broj kvalitetnih utakmica, uključujući i četiri večita derbija godišnje. U ovakvom formatu takmičenja najbolje se snašla Zvezda koja je osvojila titulu.

Naredne dve sezone se ponovo promenio format. Ostalo je 12 ekipa, ali se prvenstvo igralo u trokružnom sistemu. Oba puta je šampion bio Partizan.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Poslednja promena takmičenja viđena je 2009. godine, kada je broj ekipa povećan na 16, i igralo se 30 kola u dvokružnom sistemu. Ovakav sistem je na snazi i dalje. Partizan je u ovom razdoblju osvojio četiri pehara, Zvezda jedan, koji je osvojila prošle sezone.

Promena koja se najavljuje od sledeće sezone, po postojećem predlogu, ostavila bi 16 ekipa u JSL, igralo bi se trideset kola u dvokružnom sistemu, ali bi se nakon toga igrali plej – of i plej aut. Prvih osam ekipa na tabeli bi se borilo za titulu, a timovi iz donjeg dela tabele za opstanak.

Ekipe bi u doigravanju igrale još 7 kola, a prednost domaćeg trena bi određivao plasman na tabeli pre početka plej ofa, posle 30 kola. Prednost ovih novina su neizvesnija završnica prvenstva, jedan večiti derbi više, kao i još nekoliko kvalitetnih utakmica u kojima bi takmičarski značaj bio veliki.

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

Značajno bi se smanjile i sumanuto duge pauze između jesenjeg i prolećnog dela takmičenja, koje su verovatno najduže u Evropi. Mana ovakvog sistema bi bila to što ostaje isti broj ekipa kao i do sada, što definitivno ne povećava koncentraciju kvaliteta u dovoljnoj meri. Zbog toga i plej of i plej ne mogu da se igraju u dvokružnom sistemu, koji je svakako pravedniji, a donosi i veći broj kvalitetnih utakmica.

Predlog još uvek nije konačan, i nekoliko klubova još uvek ima značajne primedbe, posebno kada je u pitanju predlog da se broj osvojenih bodova pre početka plej – ofa deli sa dva. Do početka prvenstva će se model pomenutih promena verovatno modifikovati.

Smanjenje broja ekipa, koje je poželjno za ligu u Srbiji, ipak nije moguće ostvariti već nakon ove sezone, jer bi bila ugrožena regularnost tekućeg prvenstva. Ukoliko gorepomenuti predlog bude usvojen za narednu sezonu, sasvim je izvesno da će se u sezonama koje slede ponovo menjati ne bi li se pronašao najadekvatniji model, i kako bi Srbija konačno dobila sistem takmičenja koji će biti odgovarajući za duži vremenski period.