PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

Čime smo zaslužili tolike godine nepravde?

Objavljeno: 10.07.2015 20:47Izvor: Telegraf.rs

Novi šamar srpskom fudbalu posle odluke sportskog suda u Lozani da Albaniji dodeli tri boda iz meča protiv Srbije u Beogradu, zapitali smo se da li se Evropa vodi dvostrukim aršinima kada je u pitanju kažnjavanje naših sportista




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

”Evropa nas kažnjava samo zato što smo Srbi”! Verovatno ste nebrojeno puta čuli ovu frazu u neposrednim razgovorima sa prijateljima, porodicom, na utakmicama… Posle novog šamara našoj zemlji, i odluke da sportski sud u Lozani dodeli Albaniji tri boda iz meča protiv Srbije u Beogradu, zapitali smo smo se da li je to zaista tako i prisetili smo se nekoliko primera gde su naša reprezentacija i klubovi doživljavali nepravedne kazne.

SLUČAJ ĐENOVA: ITALIJA – SRBIJA

Prvi veliki šamar koji je naša reprezentacija doživela bio je na sada već čuvenoj utakmici između Italije i Srbije u Đenovi. Navijači Srbije napravili su incident pre početka utakmice, a u glavnoj ulozi je bio Ivan Bogdanov. On je sa fantomkom na glavi i kleštima u ruci presekao zaštitnu ogradu, zapaljena je zastava Albanije i upaljeno je nekoliko baklji, koje su bačene na teren pored aut linije.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Zbog toga je utakmica prekinuta već na samom startu a kasnije je registrovana 3:0 u korist Italije, a kazna je uključivala i to da naša reprezentacija narednu utakmicu u Beogradu igra pred praznim tribinama.

Da je bilo uslova za kaznu bilo je, ali ne ovako drastičnu. A koliko se UEFA vodi dvostrukim aršinima kada je u pitanju kažnjavanje naše reprezentacije u odnosu na ostale, govore slični, pa čak i mnogo veći incidenti, koje su izazvali navijači tih reprezentacija.

 

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

Uzećemo baš primer Hrvatske koja je takođe gostovala Italiji. Navijači ”kockastih” su meču protiv Azura u Milanu napravili skandl ogromnih razmera. Na teren su ubacili ogroman broj baklji i napravili pravu dimnu zavesu na San Siru.

Posle toga je došlo do velikog sukoba navijača Hrvatske i italijanske policije. U poređenju sa ovim ispadom, neredi u Đenovi su ništa. Ipak, za razliku od Srbije, Hrvatska nije kažnjena tako što je meč registrovan 3:0 u korist Italije.

Šta tek reći o incidentu koji se nedavno dogodio kada su navijači Hrvatske na Poljudu iscrtali kukasti krst na travi tokom utakmice protiv Italije.

Foto: Twitter/@MaxNerozzi

Foto: Twitter/@MaxNerozzi

NAVIJAČI SEVERNE IRSKE NA PRAZNOJ MARAKANI

Novi presedan kada je u pitanju kažnjavanje Srbije bio je dozvoljavanje navijačima Severne Irske da prisustvuju meču bez publike na Marakani, nakon što je naša reprezentacija kažnjena utakmicama bez publike, posle incidenata u Đenovi.

Nije bilo dovoljno ni to što su Italiji dodeljeni bodovi posle prekida, što je bila lišena podrške svojih navijača u narednim utakmicama, već je bilo dozvoljeno protivničkim navijačima da navijaju na utakmici na kojoj ne bi smelo da bude publike.

Foto: Marko Todorovic

Ako je odluka UEFE posle incidenata u Đenovi skandalozna, šta tek reći za meč u Beogradu protiv Albanije. Pred meč je vladala ogromna tenzija, a gostujućim navijačima bilo je zabranjeno da uđu na stadion. Ipak, oni su izazvali skandal i prekid utakmice, kada su u 41. minutu na teren pustili dron koji je nosio zastavu takozvane ”Velike Albanije”.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Nakon što je Stefan Mitrović uspeo da uhvati zastavu, dva fudbalera Albanije su ga napala, što je izazvalo navijače da ulete na teren. Desetak navijača je ušlo na teren, došlo je i do fizičkog kontakta sa igračima, i meč je ubrzo prekinut.

Kasnije, kada je delegat meča želeo da se utakmica nastavi, Albanci su to odbili, čak i kada je bilo ponuđeno da se tribine stadiona JNA isprazne.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

UEFA je posle toga donela odluku da se meč registruje 3:0 u korist Srbije, ali je našoj reprezentaciji oduzela ta tri boda zbog uletanja navijača. Ipak, u petak, 10. jula sud u Lozani je doneo novu skandaloznu presudu i nagradio Albance, preinačivši prvobitnu odluku, te je meč registrovan u korist Albanije službenim rezultatom 3:0. Nagrađeni su, iako nisu skrivali da su izazvali prekid puštanjem drona, što su javno priznali, iako su izazvali tuču na terenu, kada su napali Stefana Mitrovića, koji je skinuo zastavu i želeo da je preda sudiji, kako bi se meč nastavio.

IZBACIVANJE JUGOSLAVIJE SA EVROPSKOG PRVENSTVA 1992

I kada odemo malo dalje u prošlost, vidimo koliko je Evropska fudbalska unija imala maćehinski odnos prema našoj reprezentaciji. Jugoslaviji je bilo zabranjeno da učestvuje na prvenstvu Evrope 1992. godine, iako je suvereno osvojila prvo mesto u grupi ispred Danske. Razlog je bio rat u Jugoslaviji i sankcije koje su uvedene našoj zemlji.

Umesto Srbije, koja je to zaslužila igrama u grupi, na prvenstvo je otišlaDanska, koja je kasnije i postala prvak Evrope.

Nije samo reprezentacija Srbije kažnjavana, već i klubovi tokom takmičenja u Evropi. Surove odluke UEFE osetili su večiti rivali – Crvena zvezda i Partizan.

ZVEZDA – MILAN

Crvena zvezda - Milan - UEFA

U vreme kada je Crvena zvezda imala možda i najjači tim još od osvajanja titule prvaka Evrope 1991. godine, i kada se očekivalo da konačno uđe u Ligu šampiona, jedna odluka UEFE značajno je uticala da se to ne desi. Naime, crveno-belima je na žrebu u Nionu dodeljena ekipa Milana, koja je u to vreme bila među najjačim ekipama sveta.

Baš tada došlo je do velikog skandala i afere ”Kalčopoli” u Italiji, zbog nameštanja rezultata u Seriji A. Svi klubovi iz Italije koji su učestvovali u nameštanju su izbačeni iz Evrope, osim Milana.

Zbog toga su navijači Crvene zvezde na Marakani, tokom utakmice napravili koreografiju u kojoj su isprozivali UEFU da je mafijaška organizacija u službi Milana.

IZBACIVANJE PARTIZANA IZ EVROPE POSLE INCIDENATA U MOSTARU

Partizan je osetio brutalnost UEFE prema srpskim klubovima, kada je 2007. godine izbačen iz Evrope posle incidenata u Mostaru tokom meča protiv Zrinjskog.

Crno-beli su ubedljivo pobedili klub iz Mostara u obe utakmice sa 5:0 i 6:1. Ipak, Partizan je izbačen iz takmičenja zbog nereda navijača tokom prvog meča, koji se igrao u gradu na Neretvi. Meč na stadionu Zrinjskog obeležili su veliki incidenti navijača, ogroman broj Grobara pošao je na ovo gostovanje. Navijači Zrinjskog su to znali, unapred su pripremili kamenice na stadionu i čim su se Grobari pojavili na tribini, zasuli su ih kamenjem i bakljama.

Pristalice crno-belih su uzvratili, došlo je do sukoba sa navijačima i meč je na kratko bio prekinut. Uprkos tome što je Zrinjski očajno organizovao utakmicu visokog rizika, što su njihovi navijači unapred pripremili arsenal kamenica za napad na gostujuće navijače i što su upravo oni izazvali incident jer su prvi napali Grobare, UEFA je kaznila Partizan. I to kako! Crno-beli su izbačeni iz Evrope za tu godinu!

Partizan verovatno jeste zaslužio kaznu, ali ne ovako drakonsku. Zrinjski je nagrađen i prošao je dalje, iako je u dvomeču poražen ukupnim rezultatom 11:1 i uprkos tome što je incident izazvan njihovom lošom organizacijom i napadom njihovih navijača na Grobare.

Samo na osnovu ovih primera, a ima ih sigurno još mnogo, dovoljno je vidimo koliko je UEFA rigorozna i nepravedna po pitanju kažnjavanja naše reprezentacije i naših klubova. Nekada su odluke donošene zbog incidenata koje su izazivali navijači, nekada su odluke bile uzrokovane političkim motivima. I pored toga što je bilo uslova za kažnjavanje, one nisu smele da budu ovako drakonske.

To je naročito pokazano na primeru protivničkih navijača, koji su pravili i mnogo veće incidente, ali njihove reprezentacije nisu bile kažnjavane, čak se može reći, da su i nagrađene, kada se pogleda kako je za mnogo manje incidente kažnjavana naša reprezentacija.