PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

PROČITAJTE ovih 8 uvreda Kolinde Grabar Kitarović, pa sami procenite da li mrzi Srbe (FOTO)

Objavljeno: 13.01.2017 17:07Izvor: Telegraf.rs

Iako je zadatak državnika da doprinose miru i stabilnosti u regionu, posebno zapaljivom kakav je Balkan, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović kao da se trudi da pokaže svoj negativni stav prema Srbiji i Srbima





Iako je u većini evropskih država funkcija predsednika gotovo protokolarna, njihovi nastupi zbog institucije koju predstavljaju imaju velikog uticaja na javnost. U protekle gotovo dve godine, koliko je na čelu Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović svojim nastupima je više uspela da unazadi odnose saSrbijom, nego da doprinese pomirenju u regionu. Tome u prilog govore njene izjave i postupci, u kojima su Srbi krivi za sve, a neposredna odbrana ustaštva se provlači kao lajtmotiv.Da ovo nije tek puko huškanje ili kakav spin za srpsku javnost, nabrojaćemo gafove i provokacije koje je predsednica Hrvatske učinila u protekle dve godine, koji u najmanju ruku predstavljaju uvrede za srpski narod.

UVREDA BROJ 1: Ovih dana možemo da obeležimo godišnjicu tih njenih nastupa. Tačnije, 12. januara 2015. godine u svom prvom “pobedničkom” govoru uputila je prve otrovne strelice ka Beogradu, jer je u svom obraćanju otcepila Vojvodinu od Srbije!

Foto: Tanjug/HINA/Dario Grzelj

Foto: Tanjug/HINA/Dario Grzelj

– Boriću se za prava manjina u Hrvatskoj i tražiti da ona budu što veća, ali ništa manje neću tražiti ni za Hrvate u Srbiji i Vojvodini i drugim mestima – rekla je tada tek izabrana hrvatska predsednica.

UVREDA BROJ 2: Nije joj mnogo trebalo da nastavi sa uvredama. Već posle tri dana je rekla da su svi Srbi u Hrvatskoj – Hrvati.

– Po meni je Hrvat i onaj ko je pravoslavne veroispovesti i ko je Srbin po nacionalnosti. Hrvat u smislu hrvatskog državljanina – izjavila je  Grabar Kitarović za bosansku televiziju.

UVREDA BROJ 3: O ukusima ne treba raspravljati, ali ako neko ko je predsednik države u kojoj su stradale hiljade Srba od ustaškog noža kaže da obožava muziku koja veliča te zločince, onda to prelazi granicu dobrog ukusa.

Foto: Wikipedia/Samoborac, Tanjug/AP

Foto: Wikipedia/Samoborac, Tanjug/AP

Kolinda Grabar Kitarović je početkom prošlog leta posetila tamošnji  Narodni radio, i saopštila da su ona i njena deca obožavaoci muzike Marka Perkovića Tompsona, muzičke ikone koji slavi ustaštvo i protiv je Srba i svega srpskog.

UVREDA BROJ 4: Kao po ustaljenoj praksi, njeni ispadi se ponavalju u par dana. Tek što je uzburkala javnost sa podrškom Tompsonu, fotografisala se sa osvedočenim neonacistom Velimirom Bujancem. O tome su naveliko pisali svi regionalni mediji.

UVREDA BROJ 5: Ipak, ono što je izjavila na obeležavanja 21. godišnje vojno-policijske akcije “Oluja”, može se predstaviti kao stavljanje soli na ranu prognanih Srba.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

– Želim i ovom prilikom reći da poštujemo svaku žrtvu, jer svaki život je jednako vredan, ali se isto tako mora znati da je Oluja bila politički opravdana, etički čista, vojnički briljantno izvedena oslobodilačka i časna pobeda za pravilan cilj- rekla je Kitarović.

UVREDA BROJ 6: U novembru prošle godine, tokom posete Kanadi, Grabar Kitarović se veoma raspoložena i nasmejana fotografisala sa zastavom sa ustaškim grbom. Čisto da nas podseti koliko voli da se fotografiše. Njen Ured je tada saopštio da ne vidi ništa sporno u tome.

UVREDA BROJ 7: Ipak, vrhunac njenog cinizma je bila afera “Čokolinda”. Naime, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je početkom decembra boravila u Dubrovniku povodom Dana dubrovačkih branitelja. Tada je deci u jednom vrtiću podelila paketiće u kojima su se našle i čokoladice jednog srpskog proizvođača.

Kao za rubriku “verovali ili ne”, ona se izvinila što su podeljeni “sporni” proizvodi.

– Iznimno sam razočarana jer osobno zastupam i podržavam kampanju Kupujmo hrvatsko. U toj košari su se našli proizvodi koji nisu bili hrvatske proizvodnje, a koji se nalaze na hrvatskom tržištu. Hrvatska predsjednica mora promicati hrvatske proizvode i to se više neće dogoditi. Roditeljima koji su dobili te čokoladice ćemo se ispričati i poslati hrvatske proizvode – rekla je Grabar Kitarović.

UVREDA BROJ 8: Kada bi bilo po narodnom verovanju, sve loše stvari bi trebalo da ostavimo u staroj godini. No, Grabar Kitarović je nastavila. I to gotovo na godišnjicu svoj prvog istupa kao predsednica Hrvatske.

Printskrin: HRT

Printskrin: HRT

Pre samo dva dana je rekla da “odgovorno tvrdi” da “u Hrvatskoj ustaštva i fašizma nema”, za razliku od srpskog parlamenta.

Naravno, nije zaboravila da su Srbi krivi za sve negativno u regionu, kao i da najveće pretnje dolaze sa ove strane Dunava i Drine.

Državnički i pomirljivo nema šta!