PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

Ovo je frizer Božidar iz Hrvatske: Živim s dečkom, gej sam, uspešan sam, smatram da homoseksualci nisu ugroženi (FOTO)

Objavljeno: 21.05.2017 13:27Izvor: Telegraf.rs

Božidar se javno deklariše kao gej, druži se sa svim ljudima i kako kaže nema problema zbog svog seksualnog opredeljenja





Razgovarali smo sa Božidarom Pavlićem, frizerom iz Zagreba, čovekom koji za sebe ne smatra da je ugrožen zato što je homoseksualac. Božo živi jedan sasvim normalan život i nikada nije imao nikakvih neprijatnosti, niti se osećao odbačenim zato što je drugačiji.

Iako su u našem društvu različita mišljenja o LGBT osobama, generalno se smatra da je na Balkanu homofobija duboko ukorenjena.

Svedoci smo brojnih fizičkih napada na ljude koji su “drugačiji”, tako da naše društvo ima pred sobom kao jedan od ključnih izazova poštovanje različitosti.

Uglavnom LGBT populacija se predstavlja kao ugrožena i stalno zahteva da se poštuju njihova prava, ali ovaj put vam donosimo jednu sasvim drugačiju priču od onih na koje ste navikli.

Božidar se javno deklariše kao gej, druži se sa svim ljudima i kako kaže nema problema zbog svog seksualnog opredeljenja.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

– Najvažnije je da sebe prvo prihvatite takvog kakvi jeste, što pre sa sobom raščistite, lakše će vam biti i sa drugima. Dok sam bio mlađi dugo sam se preispitivao, na kraju sam shvatio – da ja sam homoseksualac i to me ne čini ništa manje vrednim od drugih ljudi.

– Vredno sam učio i radio, ne kažem da je uvek bilo lako, ali nikada se nisam trudio da se svakome dopadnem po svaku cenu. Pa koliko ljudi u životu upoznamo pa nam jednostavno “ne leže”, pa tako zašto i mene mora svako da voli – počeo je Božidar svoju priču.

Kaže da je najveći problem homoseksualaca što se trude da se svakome dopadnu, a kada u tome ne uspeju, predstavljaju se kao žrtve i stalno traže neka prava, naravno, naglašava da je protiv svake vrste nasilja nad bilo kim, ali kako kaže ne vidi svrhu svakodnevne kuknjave, paradiranja i izigravanja žrtve.

Božo ima 23 godine, šest godina radi kao frizer, a već dve godine ima svoj salon i veoma uspešno posluje. Jedan je od poznatijih frizera u Zagrebu, pa se tako u njegovom salonu neretko mogu videti i brojne poznate ličnosti Zagreba.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

– Trudim se da svoj posao obavljam što bolje mogu, a ako nešto volite i to radite sa zadovoljstvom uspeh je zagarantovan. Nikada nisam imao neprijatnosti sa mušterijama, nikada niko nije prestao da dolazi kod mene zato što sam gej.

– Nisam sujetan, pa mi tako ne bi ni bio problem da mi neko kaže da ne želi doći kod mene jer nije zadovoljan uslugom, naravno to se nikad nije desilo, kaže Božo kroz smeh.

_ Ali i da se dogodi sigurno ne bih rekao kao većina drugih, da on ne dolazi kod mene zato što sam homoseksualac.

Na naše pitanje da li među frizerima ima mnogo gejeva, rekao je da ima, ali ne baš u tolikoj meri koliko se misli.

– Čim je čovek negovan, doteran i drži do sebe, odmah te etiketiraju kao homoseksualca. To su predrasude, ne možete biti primitivni, svak ima svoje stavove. To je ono što stalno ponovljam ne možemo se svakome dopasti. Ali isto tako ne možemo nekoga deklarisati kao gej osobu samo na osnovu njegovog posla ili izgleda – rekao je za Telegraf.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Božidar nam je rekao da je za lični neuspeh najlakše kriviti druge. Da u životu treba biti čovek sa stavom, jer ako ne poštujemo sebe neće nas ni drugi poštovati.

– Ako sam normalan čovek, dobar frizer, šta je nekog briga što sam ja gej, ako mu napravim najlepšu frizuru. A da ste ne znam ko, ako ste frustrirani i nezadovoljni sobom bićete odbačeni!

– Nikada pred znatiželjnim pogledima ne spuštam glavu, već je dignem još više jer nemam čega da se stidim. A ako sam nekom zanimiljiv zbog mog izgleda super, nek me dobro odmeri i “razgleda”, mogu slobodno da im budem uzor.

– Moja majka me je naučila da u životu treba biti vredan i pošten, a život me je naučio da poštujem sebe, pa će me i drugi poštovati – ispričao je Božidar.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Božo nam je rekao da često putuje po regionu, da ide i u Srbiju i u Bosnu i Hercegovinu, ali da nikada nije imao nijednu neprijatnost.

– Neprijatnosti imam isključivo sa homoseksualcima, koji me osuđuju zbog mojih stavova, zameraju mi što se ne borim za “naša prava”. Ja imam divnu vezu, živim zajedno sa svojim dečkom, volimo se i poštujemo, imam svoj salon, uspešan sam u poslu, srećan sam i zadovoljan kako sobom, tako i životom, kako onda da me ne mrze.

– Ne znam kakva to prava da tražim, ne diram te ne diraj me, pa evo i vi “normalni” da kažem tako, uzmite pa paradirajte sa sloganom – ja nisam pe*er – naći će se neka budala da vas namlati jer ste dosadni  – priča Božo.

O istopolnim brakovima kaže da je takođe “prenaduvana” priča, jer po njegovom mišljenju niko ne može da ti zabrani da živiš s kim želiš, što dokazuje i njegov primer. 

– A eto oni kojima “papir” nešto znači mogu da dođu u Zagreb da se venčaju, mada sam siguran da bi nakon toga opet našli razlog da se žale. Mislim da na svetu ima mnogo ugroženijih “vrsta” nego što su homoseksualci, šta je sa svim onim ženama i decom koji godinama trpe porodično nasilje, mnogo bi poštenije bilo da paradarimo protiv nasilja uopšte – dodao je Božo.

Foto: Twitter/karleusastar

Foto: Twitter/karleusastar

Božidar nam je u ovom neobičnom razgovoru otkrio da mu je mnogo pomogla Jelena Karleuša.

– Od nje sam naučio kako da volim sebe, da me zluradi komentari ne pogađaju, pomogla mi je da se izdignem na jedan viši nivo. Uopšte ne težim ka tome da me svi vole, težim ka tome da budem što bolji čovek, da budem zadovoljan sobom, jer kako zračiš, tako i privlačiš – zaključio je Božidar.

Na naše pitanje kada će doći u Beograd je rekao da jedva čeka da poseti prestonicu, beogradske splavove i da bi sa zadovoljstvom srpskim lepoticama napravio neku super frizuru, a do tada  mogu da ga potraže u Zagrebu u Importane galeriji!