PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

Kad Kolinda pojede srpsku čokoladu, ona postaje Baja Mali Knindža

Objavljeno: 08.12.2016 13:34Izvor: Telegraf.rs

Kako je hrvatska predsednica u jednom danu pogazila evropske vrednosti, za koje se zalaže





Kolinda Grabar Kitarović juče se u Rijeci posula pepelom nakon što je otkriveno da je dubrovačkoj deci na “Dan branitelja” Dubrovnika delila čokoladice srpskog proizvođača, pisao je hrvatski Index. Mnogi su zaboravili, ali igrom nesrećnog “slučaja”, ovaj skandal desio se na isti dan kada je pre 25 godina ubijena porodica Zec, pred porodičnom kućom u Zagrebu, samo zato što su bili Srbi. Hrvatska predsednica je, simbolično, 25 godina kasnije ponovo repetirala pušku i uperila je na Srbe u Hrvatskoj i šire.

Grabar Kitarović je, inače, istakla da je bila neprijatno iznenađena, i da nije lično proveravala sadržaj “paketića” podeljenih deci.

– Izuzetno sam razočarana jer lično zastupam i podržavam kampanju Kupujmo hrvatsko. U toj košari su se našli proizvodi koji nisu bili hrvatske proizvodnje, a koji se nalaze na hrvatskom tržištu. Hrvatska predsednica mora promovisati hrvatske proizvode i to se više neće dogoditi – rekla je Kolinda.

Predsednica je ostala nedorečena, jer nije precizirala na koje tačno hrvatske proizvode misli. Možda je za nju taj proizvod zapravo ustaški pozdrav, pošto se nikom nije izvinila kad je nedavno u Jasenovcu postavljena spomen-ploča na kojoj je uklesano “Za dom spremni”. Samo je šturo rekla da se ne može mešati u rad lokalne samouprave.

Nije se izvinila ni svom narodu ni narodu čijih se proizvoda toliko gnuša – Srbima.

Nije se izvinila ni kad su se poklici “Za dom spremni” orili letos na proslavi Oluje. Njen je komentar bio da to treba da rešavaju pravosudni organi. Podsetimo se koliko je to jedan “bezopasan” pozdrav, kojeg čokoladice žestoko ugrožavaju:

Foto: Reddit

Foto: Reddit

Logično, zar ne? Te srpske čokoladice, koje su stigle iz Hrvatske, velika su pretnja po Kolindino poimanje moderne Hrvatske, a u pokliče kojima se priziva pokolj – ne može da se meša.

Da se karma poigrala s Kolindom, sasvim je izvesno, jer su te srpske čokoladice upakovane u poklon u Vukovaru, istom onom u kom se ćirilične table lome, lupaju i mrze snagom celog bića. I sve to bez ikakvih naznaka da će ludilo stati. Sve to uz očigledni blagoslov hrvatske predsednice. Možda je do karme, a možda je slučajnost.

Kolinda je, da rezimiramo, svojim izvinjenjem poželela da ponizi i Srbe i Hrvate. Šta je htela da poruči Srbima, pa još onim koji i dan-danas žive u Hrvatskoj, bolje i da ne slutimo. A Hrvate je, očigledno, svojim gestom poistovetila sa pojedincima iz njihove neslavne prošlosti, sa željom da ih tamo zauvek zadrži – u onom sumanutom vremenu s kojim su moderni Hrvati davno raskrstili, a pojedinci željni krvi vraćaju mu se ko zapete puške, ali ne čokoladne.

Čini se da Kolinda pokušava da i dalje gradi mit naroda na devedesetim godinama, ponižavanjem drugih izdiže sebe, iako se prikazuje kao moderna predsednica, koja promoviše lepo more i zabavan turizam.

I na kraju, lepo je primetio kolega Neven Barković, novinar hrvatskog Indeksa:

“Da stvar bude još gora, malo tko je uočio da je dijeljenje djeci vlastitih fotografija potpisanih zlatnim slovima neusporedivo gora stvar od dijeljenja bilo kakvih čokoladica. Naime, potpuno je nebitno kakve je čokoladice dijelila djeci, ali Kolindin pokušaj stvaranja kulta ličnosti je i više nego zabrinjavajuć. Pitali smo ured predsjednice zašto to rade, a njihov odgovor neodoljivo podsjeća na odgovore svećenika koji siluju djecu – uvjeravaju nas da su djeca to sama tražila. Sve da je to i istina (što je teško zamisliti, ali recimo da jest), ne bi li predsjednica ili netko iz njezine skupo plaćene savjetničke svite trebala objasniti djeci da se u demokracijama izbjegava stvaranje kulta vođe? Da, suludo je to očekivati od osobe koja je svoj mandat otvorila postavljanjem kartonske verzije same sebe na Pantovčaku.”

Ostavite u komentarima svoje mišljenje o ovom neslavnom događaju.