PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

Hrvati nude platu od 2.000 evra za sezonski letnji posao: Ova zanimanja su najtraženija, 2.000 radnih mesta u Dubrovniku zvrji prazno, ali...

Objavljeno: 09.04.2017 21:15Izvor: Telegraf.rs

Najtraženija zanimanja su ona iz ugostiteljstva, tu spadaju, konobari, sobarice, kuvari, šankeri, čistači i ostalo osoblje... A, kako navode, plata je sjajna, ali, Srbi koji idu u Hrvatsku da rade moraju da se pripreme za moguću nacionalnu netrpeljivost





Prema poslednjim podacima, sve više i više radnika iz Srbije ide ka Hrvatskoj zbog boljeg posla, odnosno, veće plate.- Mesečno, radeći na Jadranu, zaradim i do 2.000 evra uz smeštaj i hranu – naveo je jedan naš sezonski radnik.

Hrvatski poslodavci ne mogu da pronađu dovoljno radnika u svojoj zemlji, pa traže po susednim državama. Sve je veća i veća potražnja za novom radnom snagom, piše sajt Klikdoposla.com i navodi kako se sezonski radnici sve više i više okreću ka Hrvatskoj, a sve manje i manje ka Grčkoj i Crnoj Gori.

Najtraženija zanimanja su ona iz ugostiteljstva, tu spadaju, konobari, sobarice, kuvari, šankeri, čistači i ostalo osoblje… A, kako navode, plata je sjajna, ali, Srbi koji idu u Hrvatsku da rade moraju da se pripreme za moguću nacionalnu netrpeljivost. 

Najbolje plaćaju mali restorani, a najbolji uslovi rada su u hotelima sa 4 i 5 zvezdica.

– Nažalost, dozvole za sezonski rad za naše državljane je nemoguće ili skoro retko moguće dobiti, isključivo je to za manji broj kuvara, zavisno od kvote koju donosi Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Zarade u Hrvatskoj kreću se od minimum 600 do 700 eura, konobari 700 do 1200 evra (plus napojnice), pica majstori 1.000 evra i kuvari 1.000 do 2.000.

Nikolina Farčić, pročelnica Ceha ugostitelja i turističkih radnika dubrovačke ispostave Hrvatske obrtničke komore ovim povodom kaže:

– U turizmu Dubrovnika je tokom sezone oko sedam hiljada radnika. Polovina su kao “A-postava” stalno zaposleni, a ostali sezonci kojih će nedostajati ima oko dve hiljade! S nedostatkom radne snage već se dugo borimo, a najviše nam trebaju konobari i kuvari. Velika je potražnja i za sobaricama za sve veći broj apartmana, za koje je nužna intenzivnija prekvalifikacija.