PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

BOLJE DA SAM OSUĐENA NA SMRT: Karmen Đorđević dobila 10 godina za ubistvo muža

Objavljeno: 19.11.2016 00:21Izvor: Telegraf.rs

Sudsko veće je prihvatilo njen iskaz u kom je rekla da je na njeno duševno stanje uticala svekrva s optužbama





Karmen Matana Đorđević iz Ploča u Hrvatskoj je za ubistvo muža dobila 10 godina zatvorske kazne. Branila se da ju je suprug maltretirao, a na presudu je reagovala šokirano i ljutito.

– Bolje bi bilo da ste mi odmah izrekli smrtnu presudu – tiho je rekla Karmen Matana Đorđević (23) koju je juče Županijski sud u Dubrovniku osudio na 10 godina zatvora zbog ubistva muža Saše (35). Time je nepravomoćno potvrđena optužnica, ali sud je potvrdio i njene navode da ju je suprug maltretirao.

Karmen se naime 7. maja oko 01.00 sat ujutro posvađala sa Sašom u stanu u Ulici kralja Petra Svačića u Pločama. Žustro su se svađali i prepirali, pa su počeli i da se guraju. Žena je u celom haosu uspela da se domogne kuhinjskog noža dugog oko 20 centimetara i zarila ga mužu u grudi. Rana je bila duboka gotovo 10 centimetara, a oštrica je teško povredila plućnu arteriju, levi deo srca i levu koronarnu arteriju. Iako se neko vreme borio za život, Saša je ubrzo preminuo.

Sudsko veće je u obrazlaganju presude reklo kako su potpuno uvereni da je Saša maltretirao Karmen nekoliko meseci.

Foto: Profimedia/Alamy/Press Association

Foto: Profimedia/Alamy/Press Association

Pročitali su kako ju je tokom guranja stisnuo uz jedan deo nameštaja i tako joj pretio. Uprkos tome, smatraju da ga nije ubila u afektu niti da je prekoračila nužnu odbranu. Dodali su da muž nije bio veći od nje i da nije morala da posegne za nožem. Kao olakšavajuću okolnost uzeli su činjenicu kako žena do sad nije bila osuđivana i njenu mladost. Prihvatili su njen iskaz u kom je rekla da je na njeno duševno stanje uticala svekrva s optužbama.

Čak je od nje tražila DNA test očinstva jer je sumnjala da njen sin nije otac deteta. Na samom početku istrage, Karmen je tvrdila da se nalazi i u postporođajnoj depresiji. U trenutku ubistva njeno dete jedva je napunilo tri meseca života.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Karmen su odmah poslali na odsluženje kazne, a tu su uračunati i meseci koje je provela u istražnom zatvoru. U njemu je bila od hapšenja i nije dobila priliku da se brani sa slobode.

U sklopu kazne moraće da plati nešto više od 27.000 kuna (441.995 dinara) sudskih troškova. Njen advokat Dragan Pištalo najavio je odmah kako će se žaliti na presudu Županijskog suda. Pravdu će tražiti i na Vrhovnom sudu. Tužilaštvo bi nasuprot tome moglo da traži veću kaznu.

(Telegraf.rs / Izvor: 24sata.hr)