PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

BOLESNI HRVATI! Još jedna ustaška provokacija iz Zagreba: SAD IM SMETA I SRPSKI KROMPIR!

Objavljeno: 19.01.2017 20:39Izvor: medio.rs

Hrvatska poljoprivredna udruženja tvrde da im izvozimo kancerogeni krompir pun pesticida i da namerno trujemo njihovu decu. Hrvati lažu, naš krompir je po standardima EU, ovo je čista politička provokacija, kažu stručnjaci





Još jedna prljava provokacija stiže iz Hrvatske! Tamošnja poljoprivredna udruženja zatražila su od vlade Hrvatske da potpuno obustavi uvoz srpskog krompira, jer tvrde da je otrovan i pun kancerogenih pesticida. Hrvati idu toliko daleko da su ubeđeni da Srbi namerno truju njihovu decu kontaminiranim povrćem.Srpski poljoprivredni stručnjaci, sa druge strane, kažu da je naš krompir potpuno zdrav, da je uzgajan po standardima EU i da je očigledno da se ovde radi o još jednoj političkoj igri Zagreba.

Čista paranoja

"Problem srpskog krompira" pokrenut je na jednom okruglom stolu u Zagrebu, gde su predstavnici poljoprivrednih udruženja hitno zatražili od vlade Hrvatske da stopira uvoz povrća iz naše zemlje.

- Kod nas se prodaje krompir iz Srbije od proizvođača koji nisu kao mi prošli kurs za upotrebu pesticida. To je roba koja ima puno pesticida, a mnogi su kancerogeni i puni su alergena. Imali smo dečaka koji je preminuo od salmonele iz jaja, a sada će deca da nam se truju krompirom iz Srbije, čiji je uvoz čak i Nemačka zabranila - rekao je Damir Mesarić, predsednik Zajednice udruženja hrvatskih povrtara.

HRVATI PONOVO LUDUJU: Posle čokoladica, sad im smeta i SRPSKI ĐUVEČ!

Njegov kolega Hrvoje Gregurić napravio je čak i spisak "otrovnog" povrća iz Srbije.

- Predao sam ministru popis kompanija koje uvoze povrće iz Srbije i na njemu uopšte ne navode zemlju porekla, nego samo pišu da je iz otkupa. To se povrće tretira sredstvima koja su kod nas zabranjena - rekao je Gregorić.

S druge strane, naši stručnjaci tvrde da je ovo još jedna u nizu političkih provokacija i prljavih kampanja protiv Srbije. Marijan Rističević, predsednik Odbora za poljoprivredu Skupštine Srbije, kaže da se naš krompir izvozi i u Holandiju i da je sigurno dobrog kvaliteta.

- Ovakve izjave samo su put da se preko ekonomije ispuni nečiji perfidni plan, da se povampire loši odnosi na Balkanu. A istina je sledeća: naš krompir se pravo iz Čačka izvozi u mnoge zemlje u Evropi, između ostalog i u Holandiju. Dakle, Holanđanima naš krompir valja, a Hrvatima je otrovan i kancerogen. Uostalom, lično sam bio svedok da se krompir u Srbiji uzgaja po svim potrebnim standardima EU - zaključio je Rističević.

Ne vole ni srpske čokolade i đuveč

Afera "Krompir" je samo jedan u nizu hrvatskih napada na srpske proizvode. Pred kraj prošle godine hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović javno se izvinila zato što je deci branitelja delila paketiće sa čokoladama srpske proizvodnje.
Takođe, Hrvati su se nedavno pobunili i što se njihovim vojnicima servira đuveč iz Srbije.
- Ne zna se šta je gore, srpski đuveč ili mađarske sardine, kao da živimo na Marsu - naglasili su komentatori hrvatskog sajta "24 sata".

Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona, kaže da ga više uopšte ne čudi što Hrvatima smeta bilo šta što dolazi iz Srbije.

- Hrvatska ne želi normalne odnose sa Srbijom. Hrvati su zarobljeni u nacionalističkoj prošlosti i oni su jedini uzrok nestabilnosti na ovim prostorima. Odmah treba da izađemo u javnost s analizama kvaliteta našeg krompira i pokažemo da Hrvati lažu. Takođe, nadležne institucije treba da obaveste EU o neevropskom ponašanju Hrvata, koji ruše kredibilitet Evropske unije, ali i sopstveni - objasnio je Linta.

Uvesti kontramere

Politički analitičar Dragomir Anđelković tvrdi da Hrvatska preko ekološke teme, koja je vrlo osetljiva u Evropi, diskvalifikuje naše proizvode. Zato smatra da Srbija mora odmah energično da reaguje i dokaže da se radi o političkoj manipulaciji.

- Moramo da preduzmemo kontramere, ali ne treba da primenjujemo prljave metode kao Hrvati, već da na pravni način počnemo da češljamo njihove silne biznise u našoj zemlji. Tu ima dosta posla, jer su oni profitabilni i dosta posluju u Srbiji, a sigurno nisu bezgrešni - kaže Anđelković.

Ministarstvo poljoprivrede: Naš krompir potpuno ispravan!

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da su sva sredstva za zaštitu bilja koja se koriste radi suzbijanja štetnih organizama registrovana na osnovu aktivnih supstanci koje se nalaze na listama EU.
- Takvo tretiranje biljaka doneto je na osnovu Liste odobrenih supstanci u EU, odnosno aktivnih supstanci koje su dozvoljene i u Hrvatskoj - kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

INFORMER.RS