PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

Baka ubijenog mališana (3) o ćerki monstrumu iz Pule: Nemam hrabrosti da je pogledam. Svi su znali da je bolesna i niko nije reagovao (FOTO)

Objavljeno: 31.05.2017 12:17Izvor: Telegraf.rs

Najgore što je mislila da će se dogoditi je da će ga majka ostaviti samog u stanu po noći i otići u provod





Baka ubijenog trogodišnjaka iz Pule Denisa Rojnića tvrdi kako je socijalna služba već duže vreme znala da njena ćerka Kjara ima ozbiljne psihičke probleme, ali nisu hteli da reaguju dok policija ne izađe na teren.

– Svi smo krivi, svi smo zakazali – kaže Rita Rojnić, majka uhapšene Kjare Rojnić  i baka ubijenog Denisa (3). Rojnić je za HRT progovorila prvi put od stravičnog ubistva mališana u Puli koje je potreslo javnost.

Baka tvrdi kako je socijalna služba već duže vreme znala da njena ćerka Kjara ima ozbiljne psihičke probleme, ali nisu hteli da reaguju dok policija ne izađe na teren.

– Sad je policija izašla – kazala je skrhana baka.

Printskrin: HRT

– Ne tražim ničiju glavu, ne zanima me to. Tražim samo da ova smrt ne bude uzaludna – rekla je.

Iako je bila zabrinuta za Denisa, nije joj bilo ni na kraj pameti da bi ga njena ćerka mogla ubiti.Najgore što je mislila da će se dogoditi je da će ga majka ostaviti samog u stanu po noći i otići u provod. Rita Rojnić ne beži od svoje odgovornosti. Kaže da ima grižu savesti, ali joj nikada nije palo na pamet da bi se ovo moglo dogoditi.

– Možda će zvučati okrutno, ali ja nemam sada hrabrosti da je pogledam u oči i da je zagrlim – kaže o ćerki Kjari koju još nije posetila u pritvoru.

Printskrin: HRT

Kjara od 15. godine ima psihičke probleme koji su se najviše primećivali u stalnim lažima i brojnim seksualnim vezama. Kao maloletnica rodila je ćerku (14) koja danas živi s bakom. Psihičku nestabilnost lekari su utvrdili više puta.

Umesto odlaska na lečenje Kjara je 2011. godine otišla u Bosnu i Hercegovinu. Krajem decembra 2016. vratila se u Pulu sa tada dvogodišnjim Denisom čiji je otac završio u zatvoru zbog problema s drogom.

Printskrin: HRT

Rita Rojnić kao drugi veliki propust ističe to što iz Centra ni nakon sedam dana nisu nazvali da pitaju kako je ćerka Kjare Rojnić proživela traumatični događaj.

– Ja imam devojčicu od 14 godina kod kuće. Zašto nisu nazvali i pitali trebam li psihološku pomoć za nju – pita se Rita koja kaže da je malena slomljena činjenicom da joj je majka ubila brata.

Foto: Facebook/Chiara Rojnic

Inače, hrvatskim medijima se šire priče koje krivicu svaljuju na Centar za socijalni rad za koji kažu da “je napravio niz propusta i uradio sve loše što je mogao”.

To je utvrdio upravni nadzor Ministarstva demografije, porodice, socijalne politike i mladih, koji je još 26. maja upućen u Centar za socijalni rad Pula, a prema najavama ministarke Nade Murganić, Ministarstvo će naložiti utvrđivanje odgovornosti upravnika i stručnih radnika.

Foto: Facebook/Chiara Rojnic

Šta je Centar znao, a ipak nije reagovao

1. Starije dete Kjare Rojnić ne živi s njom jer nije bila u stanju da se o njemu brine. Centar je upoznat s tim, ali nije proverio da li je u stanju da se brine o drugom detetu

2. Kjara Rojnić lično se obratila centru i tražila jednokratnu novčanu pomoć. Ispričala je svoju životnu situaciju – bez posla, muž u zatvoru. Centar nije izvidio u kakvim uslovima živi dete

3. Baka, koja se brine o starijem detetu, navodno je pričala o problemima svoje ćerke stručnjacima u centru, ali ni tada nije obavljena istraga o uslovima Denisovog odrastanja