PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

ON JE NAJBOGATIJI CRNOGORAC: Ima 1,61 milijardu dolara, čak 10 puta više od Đukanovića (VIDEO)

Objavljeno: 14.01.2017 11:22Izvor: Telegraf.rs

Tajlandski Crnogorac Taksin Šinavatra je pre ulaska u politiku bio osnivač i vlasnik Šin Korp, jedne od najvećih telekomunikacionih firmi u Aziji. Na drugom mestu po bogatstvu u Crnoj Gori je porodica bivšeg premijera Mila Ðukanovića, koja ima 167 miliona dolara, ali, kako navodi Forbs, o njihovom bogatstvu ne postoje podaci





Forbs je objavio listu najbogatijih milijardera za 2016. godinu, a na njoj se našao i Taksin Šinavatra, bivši premijer Tajlanda, koji sada živi i radi u Crnoj Gori. Na drugom mestu je porodica bivšeg premijera Mila Ðukanovića, koja ima 167 miliona dolara, ali, kako navodi Forbs, o njihovom bogatstvu ne postoje podaci.Taksin Šinavatra je pre ulaska u politiku bio osnivač i vlasnik Šin Korp, jedne od najvećih telekomunikacionih firmi u Aziji. Devedesetih godina je služio kao ministar u tajlandskoj vladi, da bi 2001. godine osnovao stranku Taj Rak Taj i s njom osvojio vlast.

Godine 2005. je s njom osvojio rekordni broj mesta u tajlandskom parlamentu.

Tajland se pod Taksinovim vođstvom ekonomski oporavio od velike azijske ekonomske krize 1990-ih, a od Taksinove politike su posebno prosperirali stanovnici ruralnih područja koji predstavljaju njegovu glasačku bazu. Međutim, u Bangkoku i velikim gradovima je Taksin omražen zbog optužbi za korupciju i kršenja ljudskih prava. Mnogima se zamerio zbog pružanja podrške američkom predsedniku Bušu u ratu protiv terorizma, a još više zbog nesposobnosti da se obračuna s islamističkom gerilom u južnim delovima zemlje.

Foto: arhivska fotografija, Wikipedia/B1mbo, Froztbyte

Foto: arhivska fotografija, Wikipedia/B1mbo, Froztbyte

Početkom 2006. optužbe za korupciju su se intenzivirale zbog kontroverzne prodaje Šin Korpa, prilikom koje je Taksin optužen za utaju poreza. One su izazvale niz uličnih demonstracija, koje je Taksin pokušao da zaustavi prevremenim izborima. Opozicija ih je bojkotovala, ali su glasači nezadovoljstvo izrazili s praznim listićima.

Uprkos dobijanju dve trećine glasova na izborima 4. aprila 2006. izjavio je da podnosi ostavku kako bi okončao ustavnu krizu i višenedeljne demonstracije na kojima je optuživan za korupciju. Nekoliko meseci kasnije tajlandski Ustavni sud je te izbore poništio te zakazao nove za novembar.

19. septembra 2006, dok je bio u Njujorku na zasedanju Generalne skupštine UN, tajlandska vojska je zauzela ključne objekte u Bangkoku te tako izvršila vojni puč. Vladu Taksina Šinavatre je zamenilo privremeno vojno upravo telo koje se naziva “Stranka demokratske reforme”.

Danas živi i radi u Crnoj Gori.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)