PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

TUČE DECU, ČUPA I UJEDA VASPITAČICE: U banjalučkom vrtiću ne znaju šta s njim!

Objavljeno: 25.11.2016 19:35Izvor: Telegraf.rs

- Udara ih neprestano. Kući dolaze sa modricama i ogrebotinama. Ujeda tete i čupa ih za kosu. Niko mu ništa ne može - priča ogorčeno jedan od roditelja




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Sve nestašnija deca po obdaništima nisu retka pojava, međutim jedan mališan svojim ponašanjem ne prestaje da zabrinjava vaspitačice i roditelje ostale dece. On ide u jedanbanjalučki vrtić i svakodnevno tuče drugu decu, a vaspitačice čupa za kosu i ujeda.

Roditelji dece koja idu u vrtić, koji radi u okviru banjalučkog Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, uplašeni su za svoju decu  i pisali su peticiju da agresivnog dečaka udalje iz ustanove, piše Glas Srpske.

– Udara ih neprestano. Kući dolaze sa modricama i ogrebotinama. Ujeda tete i čupa ih za kosu. Niko mu ništa ne može – priča ogorčeno jedan od roditelja.

Pomoćnica direktora banjalučkog Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Mira Galić kaže da su upoznati sa ovim slučajem.

– Pratimo ovo, kao i svako drugo dete koje ima problema u ponašanju. To ćemo i ubuduće raditi i sigurno da ćemo poštovati Konvenciju o pravima deteta i struku, te naći najadekvatnije rešenje – istakla je Galićeva.

O agresivnom ponašanju kod dece se nereado govori, ali je direktor vrtića “Radost” u Prijedoru Dušanka Božić otkrila da su u poslednje dve godine imali dvoje mališana kod kojih je uočeno agresivno ponašanje.

– Posle svih iscrpljenih metoda, na kraju smo morali da zatražimo njihovo povlačenje iz vrtića na određeni period i da u međuvremenu idu kod dečjeg psihijatra – priča Božićeva.

Roditelji problematične dece su reagovali različito. Jedni su uvideli odmah da postoji problem i pristali su dete da odvedu stručnjaku, dok su roditelji drugog to odbili. Ispisali su ga iz ovog i upisali u drugi vrtić.

– To nije rešenje. Roditelji moraju da prihvate kad dete ima problem i da mu pomognu. Dete koje je privremeno udaljeno, vratilo se potpuno primerenog ponašanja – priča Božićeva. Ona je dodala da u ovaj problem mora biti uključena stručna služba. Detetu se nikako ne sme odmah kačiti “zvono” da je loše, već mu treba pažljivo i postepeno pomoći.

– Psiholog mora sda sazna zašto je neko dete agresivno. Sa roditeljima treba razgovarati o tome kako se u kući ponaša – dodala je Božićeva i istakla da je ispisivanje deteta iz vrtića poslednji korak.

– Ne možemo dozvoliti da jedno dete maltretira svu ostalu decu – dodaje Božićeva.

Psiholog Aleksandar Milić kaže da su agresivna deca u stvari deca bez stečenih dobrih navika.

– Potrebno je toj deci stvoriti osećaj da nije u redu da otimaju drugarima igračke i tuku ih. Ako se na vreme to ne kanališe, jačaće njihovo loše ponašanje, koje će kasnije prerasti u ozbiljan problem – objašnjava Milić i dodaje da agresivnu decu ne treba slati u izolaciju ili stigmatizirati ih, jer stroge kazne izazivaju novu agresivnost.

(Telegraf.rs / Glas srpske)