PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

ŠTA UČE ĐACI U BIH: Naziv zemlje je Švecka, marihuana je duvan, a Jermenija je u južnoj Aziji

Objavljeno: 07.03.2017 17:59Izvor: Kurir

Odbornike i načelnike opštine biraju stanovnici opštine na opštim izborima




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Priču Pile ruskog književnika Korneja Čukovskog napisao je Ljubomir Kljakić. Marihuana je duvan, voćarstvo je grana privrede, a desetine mogu biti neparne.

Jermenija se nalazi u Južnoj Aziji, Bahrein ima 620.000 stanovnika, a glavni grad Kazahstana je Alma Ata. Ovo su samo neke među mnogim greškama koje se pojavljuju u udžbenicima za osnovne škole u Republici Srpskoj i na koje niko - ni autori, ni recenzenti, ni izdavač – ne obraćaju pažnju.

Istraživanje, koje je napravio poslovni portal Capital.ba, pokazalo je da pojedini autori i bukvalno imaju monopol na pisanje udžbenika koji su prepuni grešaka i koji predstavljaju loš temelj obrazovanja u RS.Grešaka je, naravno, mnogo više, a ove koje su nabrojane samo su ilustracija koja pokazuje da se udžbenici pišu suviše lako i da je "filter" kroz koji prolaze previše mekan.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS nisu željeli da odgovore na pitanja, iako su se ona na stolu resornog ministra Daneta Maleševića nalazila gotovo mesec dana, piše Capital.

Neverovatna greška napravljena je i u udžbeniku Geografije za sedmi razred osnovne škole iz kog deca u Federaciji BiH uče gradivo. U opisu jedne slike u spomenutom udžbeniku stoji: "Oresund - most koji spaja Dansku sa Šveckom".