PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

Emotivan oproštaj radnih kolega od najboljeg psa deminera: HVALA TI ASKA, SPASILA SI MNOGE ŽIVOTE

Objavljeno: 30.12.2016 23:22Izvor: Blic

Službenici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) su se oprostili od svog radnika psa-deminera Aske koja je uginula zbog zdravstvenih komplikacija.




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

- Hvala ti Aska zato što si dala veliki doprinos operacijama deminiranja u Bosni i Hercegovini i tako spasila mnoge živote - poručili su iz FUCZ u emotivnom oproštaju.

Aska je bila član FUCZ od 2009. godine. Rođena je 15. jula 2007. godine. Imala je dve godine kada je počela "raditi" kao pas za otkrivanje eksploziva, a obuku je prošla u Centru za obuku pasa na lokaciji Borci kod Konjica, piše Klix.ba.

Aska je odmah uspostavila prijateljski odnos sa pripadnicima FUCZ, a najviše sa svojim vodičem Aldenom Ćeskom. Skoro osam godina bila je na zadacima uklanjanja mina širom Bosne i Hercegovine.

Foto: FCUZ / screenshot

Kao pripadnica tima FUCZ, zajedno sa vodičem Aldenom Ćeskom, dobitnica je prestižne nagrade Tim pasa otkrivača godine 2014. koju dodeljuje Marshall Legacy Institute iz Baltimora iz SAD i za koju se takmiče psi iz minski ugroženih zemalja celog sveta, Angole, Sudana, Kambodže, Azerbejdžana i drugih zemalja, kazali su iz FUCZ-a u oproštajnom tekstu.

Foto: FCUZ / screenshot

Iz Marshall Legacy Instituta je tada saošteno kako je takmičenje bilo napeto, a izbor težak, ali da su Alden i pas Aska zaslužili nagradu zbog izvanredne povezanosti čoveka i psa, ugledne radne etike i profesionalizma i sjajnih rezultata rada koje su ostvarili od 2009. godine spašavajući i poboljšavajući živote ljudi širom Bosne i Hercegovine.