PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

ŽELITE DUG I SREĆAN ŽIVOT? Pod hitno počnite da jedete ljute paprike!

Objavljeno: 21.05.2017 22:32Izvor: Kurir

Istraživanje sprovedeno u Kini povezuje gotovo svakodnevnu konzumaciju hrane začinjene ljutom paprikom s 14-postotnim smanjenjem stope smrtnosti.
Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Uočena veza bila je najizraženija kod osoba koje ne konzumiraju alkohol. Najveće smanjenje stope smrtnosti je zabeleženo kod osoba koje su ljute paprike jele sveže.

U ranijim studijima, tim naučnika, predvođen profesorima Klifordom Vulfom i Brusom Binom sa Medicinskog fakulteta na Univerzitetu Harvard, uspeo je da dokaže pozitivan učinak kapsaicina.

Foto: ProfimediaFoto: Profimedia

Navodno, kapsaicin u kombinaciji s QX-314 (poznatim derivatom lokalnog anestetika lidokaina) dovodi do uklanjanja osećanja bola, ali istovremeno ne uzrokuje ukočenost mišića i omamljenost.

Smatra se da kapsaicin utiče na oslobađanje endogenih opijata (endomorfina) u mozgu i tako dovodi do poboljšanja raspoloženja kod ljudi koji jedu ljute paprike ili jela u kojima se ovaj začin koristi.

Otkriće grupe iz Harvarda moglo bi proširiti upotrebu "ljutog spoja iz paprike" kao idealnog anestetika prilikom porođaja, u stomatologiji, kod lokalnih operativnih zahvata, itd...

Foot: Shutterstock