PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

Za ovo voće se kaže da je pravi izvor POTENCIJE: I neverovatno je slatko!

Objavljeno: 30.10.2016 20:40Izvor: Blic

Idealno je za hladne dane, pojačava seksualni nagon, ali i pomaže kod srčanih problema, zatvora i anemije




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Suvo voće idealno je za hladne dane, kada su organizmu vitamini i minerali preko potrebni. Kod nas sušenje šljive ima najdužu tradiciju, a suvo grožđe se globalno najviše upotrebljava.

– Suvo voće nastaje sušenjem tehnološki zrelog voća prirodnim putem, suncem i vetrom ili putem mašina sušara, koje izvlače vodu iz svežih plodova i obezbeđuju duže čuvanje. Ono treba da ima boju, miris i ukus karakterističan za voće od kojeg je nastalo – objašnjava Jasna Vujičić, viši dijetetičar-nutricionista.

Slatka suva zrna grožđa ne samo da su ukusna nego i čuvaju sve hranljive sastojke. Imaju čak dvostruko više antioksidanata od svežeg grožđa, odličan su izvor energije, sadrže dijetetska vlakna i mnoge fitonutrijente, ali i minerale kalcijum, gvožđe, mangan, magnezijum, bakar, fluor, cink, kao i vitamine B-kompleksa.

Slatko, a zdravo
Suvo voće se najčešće dodaje u musli, voćne kaše, kolače i poslastice, ali se jede i samo, kao užina.
– Zbog manjeg sadržaja vode, od 16 do 25 odsto, i šećera, suvo voće je energetski znatno jače od sirovog. Pri njegovoj upotrebi naročito treba da budu obazrive gojazne osobe – upozorava naša sagovornica.

Iako sušeno, ono ima svoje prednosti u odnosu na sveže. Sadrži mnogo više mineralnih materija, a zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, i to i rastvorljivih i nerastvorljivih, dobro utiče na pražnjenje creva, te uspešno rešava problem zatvora. Vlakna u suvom grožđu pomažu i u regulisanju holesterola, smanjuju rizik od raka debelog creva. Podstiče i oslobađanje hormona leptina i grelina, koji daju osjećaj sitosti, što smanjuje mogućnost prejedanja i olakšava držanje dijete.
– Dobro ga je uzeti umesto omiljenih slatkiša. Slatko je, a neuporedivo zdravije –kaže naša sagovornica i upozorava da nije prikladno za ishranu osoba sa dijabetesom jer uglavnom ima umeren ili visok glikemijski indeks.

Suvo voće čuva i zube
Fitohemikalije prisutne u suvom grožđu suzbijaju rast bakterija u usnoj duplji odgovornih za nastanak karijesa i bolesti desni, a zahvaljujući amino-kiselini arginin, koja pomaže u podizanju libida, ono poboljšava seksualni život. Mnogi nutrijenti iz grožđica zaslužni su za regulaciju krvnog pritiska, a zbog bogatstva kalijuma, sa čak 749 miligrama u 100 grama, odlična su namirnica za zdravo srce. Grožđice sadrže i značajnu količinu gvožđa, te pomažu u lečenju anemije. Zbog resveratrola, polifenola koji ima snažno antiupalno i antikancerogeno dejstvo, pomaže u zaštiti od melanoma, raka debelog creva i prostate, koronarnih bolesti. Kako smanjuje aktivnost angiotenzina, hormona koji može uzrokovati povećanje pritiska, štiti i od srčanog udara. Kalcijum i bor, prisutni u grožđicama, važni su u prevenciji osteoporoze, posebno žena u menopauzi.

Suvo voće  Glikemijski indeks
Urme  62
Suve jabuke  29
Suve kajsije  30
Suve breskve  35
Suve šljive  29
Suve smokve  61
Suvo grožđe  54

100 grama grožđica sadrži:
299 kalorija
79,8 grama ugljenih hidrata
3 grama proteina
0,5 grama masti
3,7 grama dijetalnih vlakana (10 odsto dnevne potrebe)