PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

VAKCINA ŠTITI DECU I CELO DRUŠTVO Vakcinacija mnogo manja opasnost nego zarazne bolesti

Objavljeno: 06.10.2016 23:20Izvor: Blic

Ukoliko dete dobije male boginje, zauške ili rubeole, mogu da nastanu komplikacije poput zapaljenja mozga i moždanice ili čak oštećenja mozga koje se manifestuje tek posle nekoliko godina.




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Dr Srđa Janković, imunolog Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, ističe da je važno da vakcinišemo decu.

- Jedan na 1.000 je približna učestalost onih komplikacija malih boginja koje ugrožavaju život ili ostavljaju trajne posledice. Ukupna učestalost svih mogućih komplikacija malih boginja, zauški i rubeola je, naravno, daleko veća, recimo jedan na deset, mada to zavisi od zemlje i populacije i široko varira. To i ne bi bilo strašno da to nisu bolesti od kojih se zaraze skoro svi. S druge strane, opasnosti od komplikacije koju prouzrokuje vakcina su toliko retke da nije opravdana bojazan od tako važne zaštite - kaže Janković.

Rubeole su veoma opasne za plod ako se zarazi buduća majka, dok zauške imaju potencijal da kod muškaraca uzrokuju sterilnost.

MMR je vakcina protiv ovih oboljenja, koju deca primaju u drugoj i sedmoj godini. Istraživanja pokazuju da su ove bolesti dok je obuhvat dece vakcinacijom bio veliki, bile gotovo iščezle iz naših krajeva.

- Vakcina štiti pojedinca koji je primi, ali štiti indirektno i zajednicu. Kada najveći broj osoba u zajednici primi vakcinu, to se naziva kolektivni imunitet. Za bolesti koje su visokozarazne poput ovih potrebno je da se 92 odsto osoba vakciniše da bi se taj imunitet stvorio. Ako je dovoljno visok procenat dece vakcinisan, onda nema kuda zaraza da se širi. Vakcina je delotvorna i visokobezbedna - priča doktor Janković.

Zaštita od infekcije

Deca koja imaju oslabljen imunitet ne smeju da prime MMR jer je živa vakcina.

- Bezbednije je biti vakcinisan. U slučaju živih vakcina osobe slabog imunološkog sistema ne bi trebalo da prime vakcinu. Tamo gde ne vidimo epidemije, vidimo samo rizike vakcina, od kojih su neki realni, a neki nisu - kaže dr Janković.