PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

ODMAH PRESTANITE DA BRIŠETE DECU OVIM VLAŽNIM MARAMICAMA: Lekari poslali jezivo upozorenje majkama u Srbiji! (VIDEO)

Objavljeno: 27.10.2016 16:33Izvor: Telegraf.rs

Da li i vi spadate u one roditelje koji ne mogu da zamisle život bez vlažnih maramica? Da, one su baš praktične, ali mogu biti i veoma opasne, naročito ako sadrže ovaj sastojak




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Bebi vlažne maramice su neophodne roditeljima jer su im uvek pri ruci kada treba nešto brzo da obrišu ili očiste. One su zgodne kada ste u pokretu – ne samo za presvlačenje pelena, već i za lepljive ruke, musavo lice, pa čak i za čišćenje igračaka. Do sada je važila pretpostavka da su potpuno bezbedne za korišćenje, ali samo do sada.

Mnogi roditelji ne bi morali dva puta da razmisle o tome šta znače vlažne maramice njima i njihovoj deci. Na kraju krajeva, one su potpuno bezbedne za korišćenje – zar ne?

Međutim, sve više istraživanja pokazuje da pojedine vlažne maramice nisu najbolja stvar za kožu naše dece. U stvari, neki lekari preporučuju da roditelji potpuno prestanu da koriste vlažne maramice osdređenih proizvođača za svoju decu, i to zbog rizika koji preuzimaju svaki put kada to urade.

Skorašnja studija potvrdila je da neke bebi vlažne maramice nisu bezbedne za decu zbog jednog ključnog hemijskog sastojka, koji prema rezultatima sprovedenih testova, izaziva na koži dece svrab, ljuspice ili crvenkasti osip.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Vanredna profesorka dermatologije i pedijatrije na Connecticut School of Medicine, dr Meri Vu Čang bila je koautor ove zvanične studije. Ona je eksperimentisala sa decom različitog uzrasta i zabeležila šest najčešćih reakcija.

Jedna osmogodišnja devojčica dobila je ozbiljan osip na guzi i oko usta. Zbog mesta na telu na kojima je izbila reakcija dr Čang je suzila problem na bebi maramice koje je devojčica koristila.

Lekarka je pitala majku devojčice šta je davala svojoj ćerki za brisanje, a majka je potvrdila da je ona koristila bebi vlažne maramice.

Dr Čang i u prethodnom izveštaju svog istraživanja beleži slučaj jednog Belgijanca sa teškomhemijskom i alergijskom reakcijom na konzervans pod nazivom metilizotiazolinon, pa je povezala ovaj konzervans sa reakcijom kod devojčice.

Da bi bili sigurni, dr Čang je testirala devojčicu kako bi utvrdila da li je zvanično alergična na ovu hemijsku supstancu, i naravno, njen test je bio pozitivan. Rešenje je bilo jednostavno –majka je odmah prestala da koristi vlažne maramice – i osip sa kože devojčice se povukao.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

U narednih godinu i po dana dr Čang je zabeležila slične reakcije kod još petoro dece. Zahvaljujući uspešnoj dijagnozi kod prve devojčice, dr Čang je i u novih pet situacija savetovala roditeljima da prestanu da ovakvim maramicama brišu decu i njihovi problemi na koži su nestali.

Metilizotiazolinon je pronađen u mnogim popularnim brendovima maramica, pa ova hemikalija predstavlja potencijalni zdravstveni i sigurnosni problem za decu, a cilj je zameniti ovu štetnu hemikaliju sa više prirodnih alternativa.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Još jedan dermatolog, dr Elen Frenkel takođe se slaže da roditelji ne treba da se koriste maramice za higijenu svoje dece.

– Uvek kažem roditeljima da ne pod kojim okolnostima ne koriste maramice kada menjaju deci pelene, jer u njima ima dosta hemikalija i mogu iritirati kožu koja je već izložena urinu ili izmetu – savetuje ona.

Da biste se uverili ovaj štetni hemijski sastojak neće izazvati iste probleme i vašem detetu, pogledajte sastojke na pakovanju bebi maramica.

Ako ugledate metilizotiazolinon, možda bi trebalo da prestanete da koriste te maramice, tako ćete sprečiti iritaciju na koži vašeg deteta.