PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

Naš kardiolog otkriva: Ova četiri simptoma upozoravaju na srčani udar

Objavljeno: 10.12.2016 00:34Izvor: Blic

Ako osetite bol u grudima ili vratu, a pritom se znojite, muka vam je i boli vas želudac, bilo bi dobro da odmah posetite lekara! Ova četiri znaka mogu da upozore na srčani udar, upozorava dr Dejan Munjiza, kardiolog Bolnice „Sveti Sava“ u Beogradu.
Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Iako mnogi misle drugačlje, srčani udar se retko dešava "iz vedra neba". Tačnije, naše telo nam danima ranije, nedeljama, nekada čak i mesecima pre samog udara šalje upozorenja.
Četiri znaka upozorenja su: bol u grudima, iako svaki bol u grudima ne mora da znači i srčani udar. Može se osetiti i bol u vratu, rukama, leđima, čak i vilici. Drugi znak je znojenje i mučnina. Treći znak su problemi sa disanjem, a četvrti znak je problem sa želucem.

- Pomenute simptome, posebno ako su udruženi sa povišenim krvnim pritiskom, šećernom bolešću, povišenim holesterolom i pušenjem, uvek treba prvenstveno shvatiti kao znakove koji ukazuju na probleme sa srcem. Naravno, postoje i oni srčani udari koji nastaju bez ikakvog prethodnog upozorenja, ali su oni mnogo ređi  – kaže dr Munjiza i savetuje redovnu kontrolu krvnog pritiska.
U Srbiji, koja je na trećem mestu u Evropi po smrtnosti i broju obolelih od srčanih oboljenja, na svakih 15 minuta jedna osoba umre od posledica bolesti srca ili krvnih sudova.