PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

Hoćete da živite duže?Jedite DESET PUTA DNEVNO

Objavljeno: 23.02.2017 17:07Izvor: Blic

Voće i povrće u deset porcija dnevno moglo bi da spreči 7,8 miliona preuranjenih smrtnih slučajeva svake godine, pokazala je studija Imperijal koledža u Londonu, preneo je BBC.
Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Istraživački tim koji je radio na ovoj studiji, otkrio je da određeno voće i povrće umanjuje rizik od dobijanja raka ili od srčanih oboljenja.

Analize su pokazale da čak i male količine mogu imati blagodeti po zdravlje, ali su veće količine još bolje.

Kao jedna porcija se računa 80 grama voća ili povrća, odnosno jedna mala banana, kruška ili tri kašike spanaća ili graška.

Zaključci su doneti na osnovu istraživanja 95 odvojenih studija koje uključuju navike u ishrani dva miliona ljudi.

Rizik od dobijanja raka smanjuju: zeleno povrće (npr. spanać), žuto povrće (npr. paprika), a rizik od srčanih oboljenja i moždanih udara smanjuju: jabuke, kruške, agrumi, salate, zeleno lisnato povrće (npr. zelena salata).

Rezultati koji su objavljeni u internacionalnom dnevniku epidemiologije takođe su pokazali i kolika je mogućnost prevremene smrti u poređenju sa ishranom koja ne uključuje toliko povrća ili voća na dnevnom nivou.

Kako navode, 200 g smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja za 13 odsto, dok 800 g smanjuje rizik za 28 odsto, 200 g smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja za 4 odsto, dok 800 g smanjuje rizik za 13 odsto, 200 g smanjuje rizik od prevremene smrti za 15 odsto, a 800 g smanjuje za 31 odsto.

- Pokazalo se da voće i povrće smanjuju nivo holesterola, balansiraju krvni pritisak i pojačavaju nam krvnu sliku i imuni sistem. Na primer oni sadrže mnogo antioksidanata koji mogu smanjiti oštećenja u DNK i dovesti do smanjenja rizika od dobijanja raka - rekao je jedan od istraživača Dr Dagfin Une.

BBC prenosi da je i pravilo "5 puta na dan" dobro, ali da su istraživanja pokazala da još više povrća i voća na dan može znatno poboljšati zdravlje.