PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

DA SU ZNALE DA PREPOZNAJU, MNOGE BI PREŽIVELE: Zapamtite, ovo su PRVI SIMPTOMI raka dojke!

Objavljeno: 14.12.2016 10:29Izvor: Kurir

U Srbiji godišnje od raka dojke umre 1.600 žena, pokazuje ovogodišnja statistika Instituta za javno zdravlje
Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

U Srbiji godišnje od raka dojke umre 1.600 žena, pokazuje ovogodišnja statistika Instituta za javno zdravlje, a ta brojka bila bi manja da žene imaju običaj da redovnije odlaze na pregled. Rak dojke je prva bolesti kod žena od koje oboljevaju i umiru.

Kao i kod svih, a pogotovo kobnih, bolesti, najbolji način za izlečenje jeste da se one otkriju na vreme. U slučaju raka dojke, važno je da svakodnevno osluškujete svoje dojke i pratite sve njihove promene.

Pored toga što jednom godišnje odlazite na lekarski pregled, možete same sebe pregledati, ali takođe postoje i nekoliko simptoma raka dojke, koje malo ko zna, a i te kako vam mogu otkriti da se rak nalazi u početničkoj fazi.
Predočavamo vam nekoliko.

Mladeži

Mladeži su prilično česta pojava i kod muškaraca i kod žena, ali dame bi trebalo posebno da prate nove. Nema garancije da poseban oblik ili boja definitivno označavaju rak, ali obratite pažnju na one koji se tek pojavljuju i obavezno ih ispitajte.

Nemogućnost zadržavanja mokraće

Kada kod ljudi tek počne da se razvija karcinom, njihovi hormoni često podivljaju. To znači da bešika može da popusti, a kao rezultat toga doći do curenja mokraće čak i kad se smeju, kijaju ili samo kašlju.

Problemi sa plućima

Poznato je da rak utiče da slabe vitalni organe, a najbrže nastradaju pluća. Upala grla, stalni kašlja, pa čak i kratak dah može da bude znak da bi trebalo hitno da odete kod svog lekara.

Bol u kičmi i rebrima

Oni koji pate od raka dojke često se žale da neobjašnjiv bol kičme. Iako je ovo simptom koji je čest, to takođe može da bude samo znak lošeg držanja. Ako niste sigurni, proverite kod lekara.

Bez obzira na sve, uvek bi trebalo da se posavetujete sa lekarom ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa zdravljem vaših grudi i svih drugih potencijalno problematičnih delova organizma.