PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

ALARMANTNO Rak grlića materice u Srbiji odnese 500 života godišnje

Objavljeno: 22.10.2016 21:34Izvor: Blic

Svakog dana u Srbiji najmanje jedna žena umre od raka grlića materice, a na godišnjem nivou čak njih 500 izgubi ovu bitku.




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Po ovoj statistici smo poslednji u Evropi. Novoobolelih pacijentkinja godišnje je 1.300 u našoj zemlji.

- Ne bi trebalo da bude tako, jer je grlić materice jedini organ koji je dostupan oku i ako jednom godišnje idemo kod lekara i radimo PAPA test i kolposkopiju, bolest možemo da otkrijemo u najranijem stadijumu - kaže za "Blic" dr Mima Fazlagić.Kako navodi, ovaj kancer, ukoliko se otkrije na vreme, može da bude potpuno izlečen. U kasnom stadijumu bolesti, zahvaljujući terapiji i operacijama, životni vek pacijentkinja se produžava.

Problem je, međutim, što žene u Srbiji ne posećuju redovno ginekologa.

- Pacijentkinje kod kojih je karcinom grlića otkriven kasno nisu posećivale ginekologa od pet do sedam godina. Upravo zato važno je da žene bar jednom godišnje posete ginekologa u domu zdravlja.Rak grlića je pre 30 godina bio bolest starije populacije. Danas je slika drugačija.

- Razlog je prisustvo HPV virusa. Smatra se da je preko 70 odsto populacije između 17 i 23 godine zaraženo ovim virusom - objašnjava naša sagovornica.

Simpozijum onkologa u Beogradu

Svake godine u Srbiji se dijagnostikuje 37.000 novoobolelih onkoloških pacijenata, rekao je za "Blic" prof. dr Radan Džodić, direktor Instituta za onkologiju na Petom onkološkom simpozijumu u Beogradu. Kako kaže, cilj je da smrtnost opada i zato se radi na skrininzima.