PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

ALARM! Uče nas da je majčino mleko za bebu najvažnije, a u porodilištima se NE DOJI 60 odsto beba!

Objavljeno: 19.10.2016 21:46Izvor: Telegraf.rs

- Dojenje omogućava majci lakši oporavak od porođaja a bebi najbolju mogućnosti za rast i razvoj - istakla je dr Jelena Gudelj Rakić, načelnica Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Srbije




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

U Srbiji čak 60 odsto dece u porodilištima ne dobija majčino mleko kao prvi obrok, a samo 13 odsto dece mlađe od šest meseci je isključivo dojeno iako je majčino mleko najbolja, najbezbednija i najjeftinija hrana za bebe, istaknuto je danas na konferenciji UNICEF-a “Zaštitimo dojenje”.

Kako bi zapštitila dojenje, Svetska zdravstvena organizacija je još 1981. godine usvojila Međunarodni kodeks o reklamiranju zamena za majčino mleko.

– Kada štitimo dojenje, štitimo decu u najranjivijem periodu njihovog života. Sadržaj majčinog mleka se stalno prilagođava detetovim potrebama, što znači da svaka majka proizvodi mleko koje odgovara nutritivnim i razvojnim potrebama svog deteta. Zato moramo da obezbedimo kontinuiranu podršku majkama da doje – istakla je Severine Leonardi, zamenica direktora UNICEF-a u Srbiji.

Načelnica Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” dr Jelena Gudelj Rakić dodala je i da dojenje omogućava majci lakši oporavak od porođaja.

– Bebi pruža najbolju mogućnosti za rast i razvoj, i jačanje odbrambenog sistema kao i razmenu snažnih pozitivnih emocija i stimulaciju svih čula.

Sa druge strane, Goran Stojković iz sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja podseti je je Srbija zemlja potpisnica Međunarodnog kodeksa reklamiranja zamena za majčino mleko:

– Sanitarni inspektori Ministarstva zdravlja će u okviru redovnih poseta zdravstvenim ustanovama proveravati poštovanje primene propisa u vezi sa reklamiranjem formula za odojčad –  obećao je Stojković.

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

Bez obzira na sve ovo, prema rečima Angeline Radulović iz “Udruženja građana “Roditelj”, i dalje u zdravstvenim ustanovama direktno ili indirektno proizvođači adaptiranog mleka dolaze u kontakt s majkama i uspevaju da zaobiđu zakone, a negde i da drastično krše kodeks.

– Nekritična dostupnost i snažno reklamiranje formule za odojčad ima negativan uticaj na kontinuitet dojenja. Smatramo da roditelji treba da brane najbolji interes svoje dece, ali i oni treba da budu adekvatno informisani i podržani u procesu dojenja – savetuje Angelina Radulović.