PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

ALARM! Ogroman broj muškaraca u Srbiji ima problem sa erekcijom

Objavljeno: 12.11.2016 13:25Izvor: Telegraf.rs

Uzrok seksualne nemoći nije uvek lako utvrditi, jer oni mogu da budu organski: posledica bolesti, poput dijabetesa, tromboze, hipertenzije ali i psihološki




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Problem sa erekcijom ima svaki treći muškarac stariji od 40 godina, dok se sa erektilnom disfunkcijom suočava više od 400.000 muških stanovnika Srbije. 

Uzrok seksualne nemoći nije uvek lako utvrditi, jer oni mogu da budu organski: posledica bolesti, poput dijabetesa, tromboze, hipertenzije ali i psihološki.

Ono što je zabrinjavajuće je to što je broj muškaraca sa erektilnom disfunkcijom stalno u porastu, ali ohrabruje činjenica da je sada sve veći broj muškarac spreman da potraži pomoć.

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

Prema smernicama Evropske asocijacije za urologiju, u lečenju erektilne disfunkcije prva linija su PDE-5 inhibitori, odnosno popularna “plava pilula“, a zatim vakuumski uređaji za postizanje erekcije. U drugoj liniji terapije su injekcije, a na kraju se pribegava penisnim protezama. Biljni preparati koji se sve agresivnije reklamiraju  nisu deo zvaničnih smernica za lečenje erektilne disfunkcije.

Psihoterapeut Milica Rakić navodi da u rešavanju problema muške impotencije i disfunkcije mora da učestvuje i partnerka:

– Vrlo je bitno da i partnerka daje podršku i da mi znamo u kakvim okolnostima muškarac živi i funkcioniše i kakve su njegove navike. Ukoliko su psihološki razlozi doveli do erektilne disfunckije tokom četiri do šest susreta sa pacijentom, rešavamo ovaj problem – navodi Rakić.

Urolog Aleksandar Vuksanović apeluje da na tžištu postoji veliki broj lekova za potenciju, od kojih mnogi sadrže štetne materije, zbog toga je neophodna prethodna konsultacija sa lekarom.

 

 

(Telegraf.rs/Večernje novosti)